Agencije spremno dočekale novi zakon o stanovanju – Stanarima nude čišćenje, zamenu sijalica, domare, kol-centar…
| Izvor: Blic

Održavanje zgrada, posle usvajanja novog Zakona o stanovanju, postao je veoma unosan biznis, pa na sve strane niču specijalizovane agencije koje nude najrazličitije usluge.

S obzirom na to da upravnik zgrade ne mora da potekne iz redova stanara, konkurencija je postala toliko raznovrsna i inventivna da se budućim potencijalnim mušterijama nudi more različitih kompleta.

Osnovni, standardni, plus, lux i paket po meri nisu ponude mobilnih operatera, iako na sam pomen ovakvih sintagmi već počinje prebiranje u glavi o besplatnim minutima, porukama i gigabajtima, a sledeća asocijacija su turistički aranžmani. U pitanju je usluga koja nema mnogo dodirnih tačaka, čak ni preterano tehnologije, a od odabira zavisi sjaj uglačanih hodnika.

Agencije koje se bave održavanjem stambenih zgrada kao koren svih paketa nude „upravljanje stambenim objektom“, počev od osnovnog paketa koji košta oko 300 dinara mesečno po vlasniku stana. U jednoj od ovakvih kompanija to podrazumeva i poklon kantu i LED rasvetu na ulazu ugrade, dok u drugoj, deset dinara jeftinijoj na mesečnom nivou, ništa nije besplatno.

Da bi zgrada bila i očišćena jednom nedeljno, 540 dinara je minimalac, a dalje je za odabir paketa, što po imenu, što po ponudi, veće razilaženje. Za više novca niže se lista dodatnih usluga. Prilikom održavanja higijene posebno je istaknuto da se peru podovi, zatim brišu gelenderi, prozori, lift i trotoar, tek za još 200 dinara se i paja paučina i menjaju sijalice.

Prestižni „lux“ paket u jednoj od kompanija koja je počela da radi od sredine 2016. godine, podrazumeva krečenje otplativo na rate, video-nadzor i kol-centar za hitne intervencije. I na kraju stanari kojima ama baš nijedna kombinacija ne odgovara mogu u skladu sa željama da sklope – „paket po meri“.

VARIJANTA 1 (300 DINARA)
* Upravljanje zgradom
* Zamena sijalica
* Poklon LED rasveta na ulazu
* Poklon kanta za otpatke
* Poklon oglasna tabla

VARIJANTA 2 (540 DINARA)
* Upravljanje zgradom
* Čišćenje zgrade jednom nedeljno
* Zamena sijalica
* Poklon LED rasveta na ulazu
* Poklon oglasna tabla

VARIJANTA 3 (700 DINARA)
* Upravljanje zgradom
* Domarske usluge
* Čišćenje zgrade jednom nedeljno
* Zamena sijalica
* Poklon LED rasveta na ulazu
* Poklon oglasna tabla
* Kol-centar