Ako želite da započnete biznis i imate ideju, država će vam pomoći na ova 3 načina

Postoje tri otvorena programa za preduzetnike koji uključuju i grantove, a ukupno je obezbeđeno za bespovratnu podršku 1,3 milijarde dinara
Poljoprivreda, pare, kredit Foto: Tanjug/Jaroslav Pap, Profimedia
Sve proizvodne kompanije u Srbiji imaju priliku da uz pomoć države obnove svoje mašine i alate, a oni koji imaju dobru ideju, bilo da šire ili da započnu biznis, mogu da računaju na Ministarstvo privrede, koje u ovom trenutku ima tri otvorena programa za preduzetnike. Ovi programi uključuju i grantove, a ukupno je obezbeđeno za bespovratnu podršku 1,3 milijarde dinara.

Ko se bavi ovim granama poljoprivrede, može da dobije pomoć države, čak i 400.000 dinara!

1. Podrška preduzećima za nabavku opreme

Petu godinu zaredom, Ministarstvo privrede je raspisalo javni poziv za program podrške maloj privredi – sufinansiranje kupovine novih mašina i proizvodne opreme i alata. Pošto privrednici tradicionalno pokazuju najveće interesovanje za ovakvom vrstom pomoći, ove godine je u te svrhe obezbeđeno više od pola milijarde za grantove, odnosno 556 miliona dinara koje privrednici ne moraju da vrate.

Privrednici se najviše interesuju za kupovinu novih mašina i proizvodne opreme i alata Foto: Telegraf
Ove godine je dupliran maksimalan iznos granta koji jedna firma može da dobije za kupovinu opreme. U 2018. godini je, po preduzeću, gornji limit za bespovratna sredstva povećan sa 2,5 miliona na pet miliona dinara. Takođe, kako bi preduzetnici nastavili sa modernizacijom opreme za proizvodnju, omogućeno im je da konkurišu za ovaj program bez obzira da li su već bili korisnici državnih sredstava po nekom drugom osnovu ili programu u prethodnom periodu, kažu u resornom ministarstvu.

Pošto partnerske finansijske kuće ne traže druga sredstva obezbeđenja, to će biti samo zalog na kupljenoj opremi. Programom za nabavku opreme koji treba da doprinese razvoju proizvodnih firmi, predviđeno je sufinansiranje samo proizvodne opreme i alata.

Dakle, kada privrednik konkuriše za određenu mašinu, 25 odsto njene vrednosti će bespovratno da finansira ministarstvo, pet odsto će da plati sam preduzetnik, a 70 odsto cene se obezbeđuje kroz povoljan kredit banke ili lizing kuće.

Kada privrednik konkuriše za određenu mašinu, 25 odsto njene vrednosti će bespovratno da finansira ministarstvo Foto: Telegraf
Ovim programom je u 2017. odobreno 396 zahteva privrednika, koji u naredne dve godine, kad nabave novu opremu, planiraju da zaposle 1.630 novih radnika.

Dosadašnje iskustvo Ministarstva privrede je pokazalo da su za takvu podršku najviše zainteresovana preduzeća koja se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda, metalnih konstrukcija, tekstila i garderobe, zatim, preradom drveta, gume i plastike, štampanjem, proizvodnjom nameštaja, kao i predmeta od papira i kartona, građevinskih proizvoda.

2. Kroz razvojni program – 500 miliona

Za program koji podržava razvojne projekte kompanija, Ministarstvo privrede je obezbedilo 500 miliona dinara bespovratnih sredstava, odnosno granta.

Ministar privrede Goran Knežević Foto: Tanjug/Sava Radovanović
– Program sprovodimo u partnerstvu sa Fondom za razvoj i to tako što Ministarstvo privrede obezbeđuje grant od 20 odsto iznosa investicije, dok 80 odsto čini povoljan kredit Fonda – kažu u ministarstvu.

3. Program za početnike u biznisu

Pošto se u praksi pokazalo da početnici u biznisu jako teško dolaze do izvora finansiranja, po nedavno otvorenom programu, stavljeno im je na raspolaganje 250 miliona dinara bespovratnog novca. Na ovom programu partner ministarstva je ponovo Fond za razvoj, koji povoljnim kreditom pokriva 70 odsto ulaganja, dok je 30 odsto investicije finansirano kroz bespovratnu pomoć Ministarstva privrede.

START AP CENTRI ZA MLADE

Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj raspisalo je javni poziv za otvaranje start ap centara širom zemlje.

Na konkurs mogu da se prijave lokalne samouprave i organizacije koje žele da se bave promocijom inovacionog preduzetništva, a ministar Nenad Popović kaže za RTS da će konkurs omogućiti mladima da realizuju svoje ideje, otvore svoje start ap kompanije i zaposle što više svojih kolega.

Ministar Popović navodi da će mladi dobiti prostor gde će moći da rade Foto:Telegraf
– Želimo da mladima u regionima Srbije pružimo mogućnost – da svoje inovacione ideje pretvore u realan život i osnuju svoje start ap kompanije, čime promovišemo i inovaciono preduzetništvo kao osnovu za to – navodi Popović.

Ukupna suma namenjena u te svrhe iznosi 250 miliona dinara, a maksimalan iznos sredstava koja se dodeljuju jednoj lokalnoj samoupravi ili organizaciji je 46 miliona dinara.

Ministar navodi da će mladi dobiti prostor gde će moći da rade – potpuno osavremljen najnovijim tehnološkim dostignućima, ali i mentorsku podršku.