„Al Rawafed“ bira radnike za agrokombinat „Bačka“ Sivac
Izvor: Novosti

Arapska kompanija „Al Rawafed“, koja će narednih dana zvanično stupiti u posed agrokombinata „Bačka“ u Sivcu, izabrala je radnike i preuzela 55, od ukupno 113 zaposlenih u ovom preduzeću. Ostali koji će nastaviti da rade u neprodatom delu „Bačke“ pod upravom zastupnika državnog kapitala, nezadovoljni su kadrovskom podelom preduzeća, ističući da je šeik uzeo „srce“ kombinata.

– „Al Rawafed“ je preuzeo sav stručni kadar „Bačke“ – agronome, tehničare, mehaničare, električare i magacionere, kao i direktora i šefa finansija. Nije uzeo nikog od fizičkih radnika, koji ne mogu da pokrenu proizvodnju ostatka preduzeća bez rukovodilaca ratarstva. Tri puta smo u Vladi Srbije dobili obećanje da će deo kombinata koji ne pripadne Arapima zadržati neophodan broj stručnjaka kako bi održao proizvodnju. To se nije desilo, pa sumnjamo da je to učinjeno sa namerom da se ostatak „Bačke“ obezvredi i pokloni nekom od zainteresovanih kupaca – ističe predsednik sindikata „Nezavisnost“ u AD „Bačka“ Mlađen Svrkota.

Kompanija iz Abu Dabija je, po ceni od 6.995 EUR po hektaru, pripojila 2.215 hektara oranica „Bačke“, a dobila je i mogućnost da obrađuje 2.282 hektara državne zemlje u sivačkom ataru. Zbog neraščišćenih imovinsko-pravnih odnosa na parcelama, Arapi nisu prisvojili 1.451 hektar plodne crnice u „Bačkoj“, što je, do prodaje ovog poseda, prepušteno da obrađuju preostali radnici sivačkog kombinata.
baner1
Agronom Miodrag Bošković, koji je prešao u „Al Rawafed“, kaže da razume bojazan neraspoređenih radnika za funkcionisanje ostatka preduzeća, ali tvrdi da „Bačka“ ima sve uslove da nastavi uspešno da radi.

– Većina radnika želela je da pređe u „Al Rawafed“, jer smatraju da je sigurnije kod Arapa, a oni koji su ostali u staroj firmi strahuju za egzistenciju jer je neizvesno kako će i kome biti prodato resto preduzeća. Međutim, „Bačkoj“ su ostali puni silosi, njive su uzorane, primenjene su sve agrotehničke mere i utvrđen je plan prolećne setve, tako da je poslovanje osigurano, samo treba da se radi – napominje Bošković.

On kaže da bi se, da nije potpisao ugovor sa „Al Rawafed“-om, vratio u „Bačku“ da dokaže kako ona ima perspektivu. Ponuđeni ugovor su, zbog socijalnog programa, odbila trojica radnika, a jedan od njih je mehaničar Dragan Ostojić.

– U „Al Rawafed“-u bih bio početnik i bilo bi mi izbrisano više od 35 godina radnog staža, kojim u „Bačkoj“ stičem uslove za socijalni program u slučaju tehnološkog viška – kaže Ostojić.

Kasalica odbio mesto direktora

Dosadašnji direktor „Bačke“ Zoran Šćekić postaće glavni menadžer u „Al Rawafed“-u, a kombinat je njegovim prelaskom ostao bez rukovodioca. Mašinski inženjer Milan Kasalica kaže da nije prihvatio predlog radnika da bude direktor „Bačke“ jer „neće da ispravlja ono što je zabrljano podelom radnika“. Novi direktor bi, uz podršku zaposlenih, trebalo da bude upravnik RJ „Stočarstvo“ Mile Ačanski.