Albanski privrednici zainteresovani za ulaganja u Srbiji – U fokusu građevina, turizam i poljoprivreda

Albanski privrednici zainteresovani za ulaganja u Srbiji – U fokusu građevina, turizam i poljoprivreda
Izvor: RTS

Posle srpsko-albanskog poslovnog foruma održanog prošlog meseca u Nišu, albanski i srpski privrednici započeli su prve poslove. Iz Vojvodine su krenule prve probne količine brašna za pekare u Albaniji, a naredne nedelje tu zemlju posetiće predstavnici naših uljara.

Albanski privrednici zainteresovani su da u Srbiji grade stambene komplekse i tržne centre. Zanimaju ih i industrijske zone pojedinih gradova u Vojvodini, ali i u okolini Niša, gde su spremni da otvore fabriku peleta.

– Nedavno smo sa Unijom pekara Albanije posetili vaše fabrike ulja i brašna. Bili smo gosti opštine Zrenjanin – rekao je Vladimir Cuka, predsednik Albansko-srpske poslovne komore u Albaniji.

– Zainteresovani smo za oblast građevine, ali i turizma i poljoprivrede.

Prvi potpisani međunarodni ugovori odnose se na zaštitu životne sredine. Mešovita firma baviće se rešavanjem opasnog industrijskog otpada i reciklažom naftnog taloga u Albaniji.

Moderne putne i železničke saobraćajnice od Niša do albanskih luka, čija se izgradnja najavljuje, trebalo bi da pomognu da roba lakše i brže stiže do albanskog tržišta, ali i do naših potrošača, jer ima srpskih firmi zainteresovanih za uvoz voća, povrća i maslina iz te zemlje, sa kojom u trgovini beležimo suficit.

U Albaniju izvozimo struju, lekove i prehrambene proizvode, a iz nje uvozimo nameštaj, obuću, garderobu, gvožđe.

Pročitajte takođe

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni YouTube će uskoro omogućiti pristup …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *