Albanski privrednici zainteresovani za ulaganja u Srbiji – U fokusu građevina, turizam i poljoprivreda
Izvor: RTS

Posle srpsko-albanskog poslovnog foruma održanog prošlog meseca u Nišu, albanski i srpski privrednici započeli su prve poslove. Iz Vojvodine su krenule prve probne količine brašna za pekare u Albaniji, a naredne nedelje tu zemlju posetiće predstavnici naših uljara.

Albanski privrednici zainteresovani su da u Srbiji grade stambene komplekse i tržne centre. Zanimaju ih i industrijske zone pojedinih gradova u Vojvodini, ali i u okolini Niša, gde su spremni da otvore fabriku peleta.

– Nedavno smo sa Unijom pekara Albanije posetili vaše fabrike ulja i brašna. Bili smo gosti opštine Zrenjanin – rekao je Vladimir Cuka, predsednik Albansko-srpske poslovne komore u Albaniji.

– Zainteresovani smo za oblast građevine, ali i turizma i poljoprivrede.

Prvi potpisani međunarodni ugovori odnose se na zaštitu životne sredine. Mešovita firma baviće se rešavanjem opasnog industrijskog otpada i reciklažom naftnog taloga u Albaniji.

Moderne putne i železničke saobraćajnice od Niša do albanskih luka, čija se izgradnja najavljuje, trebalo bi da pomognu da roba lakše i brže stiže do albanskog tržišta, ali i do naših potrošača, jer ima srpskih firmi zainteresovanih za uvoz voća, povrća i maslina iz te zemlje, sa kojom u trgovini beležimo suficit.

U Albaniju izvozimo struju, lekove i prehrambene proizvode, a iz nje uvozimo nameštaj, obuću, garderobu, gvožđe.