Alfa Technics u junu otvara fabriku u Svilajncu vrednu 5 mil EUR – Posao za 150 ljudi
Izvor: Tanjug

Kompanija Alfa Technics iz Kragujevca u junu otvara fabriku u Svilajncu. Na Međunarodnom sajmu tehnike i tehničih dostignuća u Beogradu kompanija Alfa Technics kupila je proizvodnu mašinu od 500.000 EUR za novi pogon.

Alfa Technics se bavi obradom čelika i proizvodnjom za auto i avionsku industriju. U Svilajncu će zaposliti 150 radnika, a u naredne tri godine još 200 radnika, istakao je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

On je podsetio da je u rekonstrukciju prostora i mašine investirano 5 mil EUR.

Fabriku u Svilajncu biće otvorena u Slobodnoj carinskoj zoni u objektu od 4.000 kvadratnih metara, na ulazu u Svilajnac, sa autoputa Beograd – Niš, gde je nekada radila poznata Fabrika VIS za proizvodnju vijaka za mostogradnju, kamionsku, auto i traktorsku industriju.

VIS je, posle gašenja, 2011. kupila austrijska kompanija PORR, sa namerom da proizvodi betonske pragove za železnicu, preuredila je, unela opremu, svečano otvorila, ali proizvodnja, osim demonstracije na svečanom otvaranju, nikada nije krenula.

Direktor Alfa Technics Ivan Živković izjavio je ranije da ova firma proizvodi opremu za aerodrome, hidraulične tunele od aerodromske zgrade do aviona, servisna stepeništa za manje avione, koje na aerodromima širom Evrope ugrađuje partner iz inostranstva.

Živković je istakao da Alfa Technics izvozi 90% proizvodnje, a uvozi vrlo malo, samo čelik iz Rusije