Američka kompanija Ametek otvorila biznis kampus u Subotici – Posao za 500 ljudi

Američka kompanija Ametek otvorila biznis kampus u Subotici – Posao za 500 ljudi
| Izvor: Tanjug/Beta

Američki proizvođač motora Ametek danas je u Subotici otvorio biznis kampus u kom će biti zaposleno 500 ljudi.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je, nakon presecanja vrpce, zahvalio američkoj ambasadi koja, kako je rekao, stalno radi na privlačenju novih investitora.

– Nova fabrika na 10.000 kvadrata u kojoj će posao dobiti 500 radnika rezultat je upravo tih napora da se privuku novi investitori, a Vlada Srbije ovog puta nije dala subvencije – rekao je Vučić.

Vučić je sa direktorom fabrike Draganom Nagulićem, ministrom privrede Goranom Kneževićem, ambasadorom SAD Kajlom Skotom, predsednikom pokrajinske vlade Igorom Mirovićem i predsednikom Skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom obišao novi pogon.

Kompanija Ametek, čije je sedište u Filadelfiji, ima godišnji promet od oko 5 mlrd USD i oko 50.000 zaposlenih širom sveta. Reč je o globalnom proizvođaču širokog spektra motora, koji oko 40% proizvodnje proda na američkom tržištu, a ostalo u Aziji i Evropi.

U industrijskoj zoni u Subotici gde je nova investicija Ameteka, po rečima Vučića radi 5.490 ljudi. On je najavio da će do polovine 2019. biti završena 24 kilometra ipsilon kraka na Koridoru 10 koji je važan za privlačenje investitora u severeni deo Vojvodine.

Globalni proizvođač elektromotora Dunkermotoren, koji posluje u okviru Ameteka od 2012. godine, otvorio je u februaru 2016. novu proizvodnu halu u privrednoj zoni Mali Bajmok kod Subotice. Ta nemačka fabrika u hali ukupne površine 3.500 kvadratnih metara u Slobodnoj zoni Subotica proizvodi mikromotore i izvozi ih širom sveta. Puštene su 2016. godine u rad dve nove linije – test centar i linija proizvodnje kompresora.

U proširenje pogona, površine od 900 kvadratnih metara, Dunkermotoren, Grad Subotica i Slobodna zona investirali su 2 mil EUR, sa ciljem da se broj radnika poveća na 165.

Fabrika Dunkermotoren ostvaruje godišnji promet od oko 10 mil EUR, a pored nove hale u kojoj je počela da proizvodi i kompresore, kupila je ranije parcelu zemljišta za dalje širenje svojih kapaciteta u Slobodnoj zoni Subotica.

Pročitajte takođe

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018.

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018. Izvor: eKapija …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *