Američka kuhinja moguća i u srpskom restoranu – „Denny’s“ traži primaoce franšize u regionu
| Izvor: Franchising.rs

U restorane američke kuhinje „Denny’s“ gosti dolaze više od šest decenija, a sada je franšiza dostupna i u ovom regionu.

Kako piše portal franchising.rs, „Denny’s“ restorani, koji se nalaze na više od 2.100 lokacija u svetu, nameravaju da pronađu primaoce franšiza širom Evrope, a dobrodošli su i zainteresovani iz zemalja ovog regiona.

Primalac franšize bi, zapravo, postao vlasnik Area Development licence i morao bi da ima finansijsku sposobnost da samostalno otvori pet restorana. Procenjena investicija po jednom restoranu je oko milion dolara. Franšizna naknada iznosi 5,25% bruto prihoda svih restorana i plaća se mesečno davaocu franšize. Obaveza primaoca je takođe da 3,75% bruto prodaje svih restorana uloži u marketing. Procenjuje se da su za povraćaj investicije neophodne dve godine.

– Idealni kandidati za uzimanje franšize su jake kompanije koje su na neki način povezane sa ovom vrstom ugostiteljstva – odnosno, sektorom hrane i pića ili koje imaju iskustvo u vođenju velikih gastronomskih brendova. Svakako je važno da su im dostupne odgovarajuće lokacije jer je poželjno da se restorani nalaze u centralnim gradskim zonama. Neophodno je da primalac bude upoznat sa zapadnim standardima bezbednosti i kvaliteta hrane te da ima obezbeđen siguran lanac snabdevanja – kaže Vilijam Edvards, direktor kompanije EGS, koja zastupa „Denny’s“ na ovim prostorima.

Franšizni koncept „Denny’s“ ima nekoliko formata restorana u ponudu, pa lokali mogu biti veličine od 70 do 800 kvadrata. Najmanji formati, koji obično ne prelaze 250 kvadrata, najčeće su smešteni u tržnim centrima, aerodromima, fakultetima. Veliki „Denny’s“ restorani, koji imaju nekoliko stotina kvadratnih metara, obično su samostalni restorani ili se nalaze u velikim šoping molovima. Restorani veličine od 250 do 500 metara, koji se nazivaju Denny’s on-the-go, pogodni su da se smeste na lokacije uz auto-puteve ili velike raskrsnice.

– Primalac franšize najbolje poznaje lokalno tržište te je odluka njegova, ali mi svakako pružamo podršku, kako u izboru lokacija, tako i prilikom dizajniranja enterijera. Franšizni paket uključuje i treninge, kao i podršku u poslovanju i marketingu. Treninzi se održavaju u SAD i traju od osam do 12 nedelja, a najmanje tri osobe koje će biti na rukovodećim pozicijama moraju da budu na obuci. One se upoznaju sa upravljanjem i vođenjem poslovanja. Zatim, primaocima franšiza na raspolaganju su marketinške kampanje i materijali koji se mogu primeniti na lokalnom tržištu – objašnjava Edvards.

Strategija razvoja „Denny’s“ restorana podrazumeva dalje širenje ovog brenda ne samo u Evropi, već i u Aziji i Bliskom istoku, ali svakako i na matičnom tržištu.