Američki „Delphi“ zapošljava 2.500 ljudi u Paraćinu? – Industrijska zona „Zmič“ ispunjava sve uslove investitora
Izvor: Novosti

Ako američka kompanija „Delphi“, veliki proizvođač kablova za automobilsku industriju, odluči da otvori fabriku u Paraćinu i zaposli 2.500 radnika, imaće sve uslove u gradu na Crnici. Naš grad je spreman da prihvati sve predloge i uslove te kompanije, potvrdio je predsednik opštine Saša Paunović nakon trećeg razgovora sa timom „Delphi“-ja koji je obavljen u Paraćinu u četvrtak, 31. marta 2016. godine.

„Delphi“ već ima fabriku u Novom Sadu i traži pogodnu lokaciju za otvaranje još jedne fabrike u Srbiji, a uz preporuku Razvojne agencije Srbije u užem izboru je paraćinska industrijska zona „Zmič“. Kako se iz prva dva razgovora pokazalo da ta lokacija ispunjava sve uslove „Delphi“-ja, kompanija je zatražila od opštine odgovor na pitanje da li je u mogućnosti da izgradi halu od oko 22.000 kvadrata koju bi oni iznajmili za pokretanje proizvodnje.

Na nedavnom zajedničkom sastanku razmatrane su sve mogućnosti Paraćina da pomogne jednu ovakvu investiciju. Varijante su različite. Osim prve – da opština sama sagradi halu, za što su potrebna velika budžetska sredstva i određene državne saglasnosti – otvorene su i druge opcije: da investitor halu gradi sam na prethodno kupljenom zemljištu ili da gradi neki od privatnih preduzimača koji bi objekat kasnije iznajmio. Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj uradila je analizu ekonomske opravdanosti da opština investira u halu, a korišćeni su parametri iz Smedereva koje je već realizovalo sličnu investiciju za potrebe firme iz Finske.

– Koja će mogućnost biti odabrana, znaće se za nekih mesec i po dana. Mi smo uvereni da možemo da iznesemo ovu investiciju, sami ili zajedno sa opštinom Ćuprija, kojoj smo predložili saradnju, budući da će u fabrici pored Paraćinaca biti zaposleni i radnici iz Ćuprije. Saglasili smo se sa svim uslovima investitora i videćemo da li će nas „Delphi“ izabrati za ovaj veliki posao jer imamo konkurenciju tri veća grada – objasnio je Paunović.

Ostale potencijalne lokacije su Pančevo, Kula i Loznica. Paraćinska industrijska zona, zaključeno je u prvim razgovorima, ispunjava sve uslove za ovakvu veliku proizvodnju, a neki tehnički problemi na prvim sastancima su rešeni. Ako „Delphi“ dođe u Paraćin biće to prva velika i dugo priželjkivana greenfield investicija u toj opštini,

čime bi ona zaokružila stvaranje uslova za ekonomski razvoj i zapošljavanje velikog broja ljudi.

Nadaju se dolasku „Leonija“

Razvojna agencija Srbije najavila je Paraćinu posetu još dva zainteresovana investitora naredne sedmice. Očekuju se predstavnici kompanije „Leoni“ i jedne italijanske firme iz oblasti mašinske industrije.