Američki SEAF fond nudi dokapitalizaciju firmama u Srbiji – Domaćim preduzećima do 1,5 mil EUR
| Izvor: Tanjug

„SEAF Opportunity Serbia fond“, sa sedištem u Vašingtonu, ponudio je srpskim firmama u privatnom vlasništvu mogućnost dokapitalizacije, kao alternativni način finansiranja brzog razvoja poslovanja.

Direktor za investicije „SEAF Opportunity Serbia“ fonda, koji je osnovan u septembru ove godine, Đorđe Bajović izjavio je u Privrednoj komori Beograda da novi fond za Srbiju raspolaže sa 10 mil EUR i da je taj novac predviđen za ulaganja kroz dokapitalizaciju i tzv. mezanin kredite (konvertibilne zajmove).

– Dokapitalizacije se vrše isključivo kroz manjinska ulaganja, najviše 49% vlasništva. Ideja je da preduzeća sa tim sredstvima i uz pomoć obuke i podrške mandžmentu ostvari rast i u sledećem koraku bude spremno za prodaju strateškom investitoru ili finansijskom partneru, ili da to preduzeća kao većinski vlasnik kasnije otkupi naš vlasnički udeo – rekao je Bajović Tanjugu.

On je kazao da tom fondu mogu da se jave preduzeća iz raznih oblasti i napomenuo da su za njih naročito interesanta ona u oblasti poljoprivrede, prerađivačke industrije i usluga.

– Ulažemo u privatne firme čiji su vlasnici srpskid državljani. Preduzeće može da ima dva do tri vlasnika, ali je za nas idealno da postoji samo jedan – kazao je Bajović, koji je dodao da je cilj „SEAF fonda“ razvoj privatnog preduzetništva u Srbiji.

Budući da se novac ulaže u kapital firme i da nisu potrebna tradicionalna sredstva obezbedenja koja se traže kod bankarskih kredita ta vrsta kapitala deli sudbinu same firme i ima jak interes da se firma što bolje i brže razvije.

Zbog toga je „private equity“ finansiranje naročito pogodno za preduzeća u razvoju, zbog njihovog ograničenog pristupa izvorima kapitala i zbog same ekspertize koju „private equity“ fondovi mogu da pruže.

Bajović je rekao da jedno preduzeće može maksimalno da dobije 1,5 mil EUR, a treba da ima 10 do 250 zaposlenih, godišnje prihode između 200.000 i 15 mil EUR, kao i da bude izvozno orijentisano.

Ovaj SEAF fond ne ulaže u startapove, a ne podržava ni proizvodnju duvana, alkoholnih pića (osim ako je procenat alkohola ispod 15%), niti oružja, igre na sreću i bilo koju vrstu „nemoralnih aktivnosti ili aktivnosti koje štete prirodnoj sredini“, prenosi Tanjug.

Bajović je podestio da je SEAF fond prisutan u Srbiji od 2006. godine i da je kroz svoj prvi fond u Srbiji uložio oko 10 mil EUR u domaća preduzaća, putem dokapitalizacija. Na primer, taj fond je u zrenjaninskom „Gomex“-u stekao 35% vlasničkog udela.
baner1
Vršilac dužnosti generalnog sekretara Privredne komore Beograda Aleksandar Milošević je rekao Tanjugu da ta komora pomaže svojim članovima da poboljšaju poslovanje i da privatni SEAF fond investira u mala i srednja preduzeća koja imaju potencijal brzog rasta, a nedostaju im finansijska sredstva.

MSP mogu da dobiju sredstva sa određenim kamatama, koje putem SEAF fonda mogu da izbegnu, naveo je Milošević.

SEAF fond je u SAD osnovan 1989. godine i sada raspolaže sa kapitalom od 600 mil USD, ima aktivnih 25 fondova u 21 zemlji širom sveta, sa investicijama u 400 kompanija. U taj fond ulažu finansijske institucije poput USAID-a, IFC (Međunarodne finansijske korporacije), Evropske banke za obnovu i razvoj i drugih.

„SEAF Opportunity Serbia“ fond, čije je sedište u Vašingtonu, ima predstavništvo u Beogradu.