Amerikanci zainteresovani za uvoz zdrave hrane iz Srbije
| Izvor: RTS

Ambasador SAD Majkl Kirbi rekao je danas tokom posete porodičnoj kompaniji „Hera“ u u Gornjoj Trnavi da su Amerikanci zainteresovani za proizvodnju zdrave hrane koja se izvozi na tržište SAD.

Kirbi je obišao kompaniju „Hera“ vlasnice Vesne Jevtović koja svoje pekarske proizvode, među kojima je i tradicionalni srpski burek sa sirom i spanaćem, izvozi na američko tržište. Prema Kirbijevim rečima, Amerikanci će finansijski još više podsticati porodični biznis u Srbiji, a posebno preduzeća koja vode žene, jer ih je u ovom delu Balkana ima veoma malo.

„Hera“ je jedan od korisnika nekadašnjeg USAID-ovog Agrobiznis projekta u okviru koga je dobila značajnu tehničku, marketinšku pomoć i usvojila svetske standarde u proizvodnji hrane (Halal i ISO 22000). Takvom organizacijom privrednih činilaca Srbija je dokazala da je postigla cilj i da se nalazi na najboljem putu ka Evropskoj uniji, napomenuo je američki ambasador.

Brend „srpski burek“ proizveden u toj pekari zahvaljujući saradnji s USAID-om i američkom ambasadom u Beogradu pojavio se na mnogim međunarodnim sajmovima hrane.

Posle pribavljanja potrebnih dozvola „Hera“ je proširila svoje tržište i septembra 2015. godine počela da izvozi u SAD.

Američki uvoznik koji taj burek prodaje u Americi u specijalizovanim prodavnicama prodaje i tradicionalne proizvode iz drugih balkanskih zemalja.