Arapi će podržati nekoliko razvojnih projekata u Sandžaku
Izvor: Tanjug

Ujedinjeni Arapski Emirati podržaće nekoliko velikih regionalnih i lokalnih projekata, u cilju razvoja novopazarskog i sandžačkog kraja, rečeno je danas nakon posete ambasadora UAE u Srbiji Džuma Rašid Saif Zajed Aldaherija (Juma Rashid Saif Zayed Al Dhaheri) i potpredsednika Vlade Srbije Rasima Ljajića Novom Pazaru.

– Unapređeni bilateralni odnosi između Srbije i UAE rezultiraće novom ekonomskom perspektivom za grad Novi Pazar i čitav region – rekao je Ljajić, koji je kao jedan od najvažnijih na nivou regiona izdvojio projekat konverzije vojnog u civilni aerodrom u Lađevcima.

– Konverzija u civilni aerodrom važna je za unapređenje turizma, kao i ogroman preduslov za dolazak investitora, a biće upotpunjen dodatnim ulaganjima u razvoj infrastrukture – rekao je on.

Dobijanje podrške iz UAE potvrđuju partnerski odnosi, koji su poslednjih godina značajno unapređeni – rekao je Ljajić, podsećajući da su UAE prisutni u Srbiji ne samo u smislu novih investicija, nego su značajno pomogli i prvi pritekli u pomoć kada su se dogodile prošlogodišnje poplave.
baner1
On je istakao da je najveća pojedinačna investicija od 10 mil EUR koja je upućena poplavljenim područjima stigla upravo iz Emirata.

Ljajić je istakao da bi upravo investicija UAE trebalo da doprinese novom ekonomsko socijalnom poglavlju Novog Pazara.

On je izrazio očekivanje da će zajedno sa UAE uspešno biti realizovani i neki od ovih velikih infrastrukturnih projekata koji će otvoriti novu ekonomsku perspektivu za čitav ovaj region.

Prema rečima ambasadora Aldaherija, postojeći odnosi između dve zemlje biće upotpunjeni posredovanjem kod investitora iz Emirata, da kroz konkretne projekte ulože kapital u Novi Pazar i time znatno osnaže ekonomske prilike u gradu.

– UAE i naše investicije su prisutni u Srbiji, što je dokaz jake saradnje naših zemalja i vlada – rekao je ambasador Aldaheri.

On je izrazio nadu da će ta saradnja biti nastavljena i dodao da će pozvati investitore iz UAE da dođu u Novi Pazar.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović rekao je da gostima iz UAE predstavljena ekonomska, politička i socijalna slika grada.

– Nadam se da će do kraja godine grad Novi Pazar dobiti konkretnu investicionu podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata – rekao je Mahmutović

Ambasador UAE Džuma Rašid Saif Zajed Aldaheri i ministar Ljajić obišli su, pre zvaničnog sastanka sa gradskim čelnicima, izložbu fotografija „Novi Pazar nekad i sad“, autora Senada Župljanina.