Aronija i dalje popularna među voćarima – Lekovita i laka za uzgoj
| Izvor: RTV

Volosina Tokom poslednjih nekoliko godina u Srbiji raste interesovanje za sadnju aronije, bilo da se radi o manjem broju sadnica u baštama ili o proizvodnji na većim površinama. Ranko Panić iz Bačke Palanke 2012. godine zasadio je 500 sadnica aronije i ove godine očekuje prinos od 4,5 kilograma po sadnici.

– Aronija je bobičasto voće, najsličnije borovnici, otporna je na niske temperature i ispod -45 stepeni Celzijusa, pa je nazivaju i sibirskom borovnicom. Veoma je zahvalna za održavanje jer, osim mehaničke obrade, u sezoni gotovo da i nema potrebe za hemijskim tretmanima, nema prirodnih neprijatelja i ne treba je prskati – kaže Panić za RTV.

Zreo plod aronije dobro se održava na grmu, zrenje nastupa već krajem jula, a berba traje tokom avgusta.

– U prvoj polovini aprila biljka cveta, to traje do deset dana. Nakon toga pojavljuju se ljubičasto-crveni plodovi. Osim navodnjavanja, nema drugih tretiranja, a zrenje nastupa polovinom avgusta kada počinje berba aronije – navodi Panić.

Prošle godine rod je bio skroman, što je bilo i očekivano, jer aronija, kao i svako drugo voće u godinama nakon sadnje, mora da razvije dobar korenov sistem i pripremi se za rod u narednim godinama. Pun rod aronija donosi posle sedme godine, kada se može računati na 5 do 10 kilograma po sadnici.

– Aronija je specifična po tome što se već u prvoj godini pojavljuje rod, ako je rasadni materijal kvalitetan. Naš rod je u četvrtoj godini i možemo da se pohvalimo da u ovoj godini po jednoj sadnici imamo u proseku četiri i po kilograma – ističe Panić.

Zbog svojih izuzetno lekovitih svojstava, aroniju nazivaju biljkom budućnosti, snažan je antioksidans i štiti organizam od različitih vrsta bolesti.