Aronija učvrstila svoje mesto na srpskom tržištu – Nekada egzotično voće, danas stabilan izvor prihoda
| Izvor: eKapija

Pre nekoliko godina aronija, poznata i kao sibirska borovnica, bila je veoma popularna voćna vrsta u Srbiji. Zbog svojih lekovitih svojstava, ali i ovdašnjeg područja pogodnog za gajenje i relativno lakog održavanja, veliki broj voćara opredelio se upravo za ovu kulturu. U početku je predstavljala izuzetak, pa samim tim i priliku za dobru zaradu, ali se vremenom na tržištu pojavilo sve više uzgajivača, a konkurencija je sve oštrija.

Snežana Dragićević Filipović iz Poljoprivredne stručne službe Čačak potvrdila je u razgovoru za „eKapiju“ da je na ovoj teritoriji aronija u jednom periodu zaista bila u ekspanziji, ali da u poslednje vreme nema previše interesovanja poljoprivrednika. Uglavnom je reč o relativno maloj proizvodnji i preradi, a nema ni organizovanog otkupa, tako da ne očekuje veći rast u bliskoj budućnosti.

Ipak, Sreten Milošević, vlasnik kompanije „AntiOXY“ iz Novih Banovaca, koja se već deset godina bavi uzgajanjem i preradom ovog egzotičnog voća, smatra da je aronija učvrstila svoje mesto u Srbiji.

– Nekada je bila u kategoriji „ostalo bobičasto voće“, dok danas ima svoje ime u voćnim vrstama. Prepoznata je i od ministarstva poljoprivrede koje subvencioniše višegodišnje zasade. Novih voćnih kultura će uvek biti jer se uvek luta u traženju načina za ostvarenje profita, što je i normalno za vreme u kojem živimo, ali aronija vegetira oko 25 godina tako da je ipak jedan stabilan izvor prihoda onima koji su je prepoznali na vreme – kaže Milošević za „eKapiju“.

Njegova kompanija trenutno ima kooperante na oko 50 hektara i ta površina pod aronijom se svake godine uvećava. Plan mu je da ide do 150 ha podugovorene proizvodnje, kako bi imao sigurnu sirovinsku bazu sa kojom može da planira dalji plasman.

– Mi smo zadovoljni kako cenom otkupa, tako i cenom finalnih proizvoda, kojih trenutno imamo više od 30 u asortimanu. Aronija je jedna od retkih poljoprivrednih kultura gde se zna jasan početak i kraj i ona ima stabilnu otkupnu cenu koja se formira na osnovu fiksne cene otkupa u Poljskoj, kao najvećem proizvođaču ovog bobičastog voća – navodi sagovornik našeg portala.

Sreten Milošević ističe da je zadovoljan poslovanjem, s obzirom na to da je „AntiOXY“ izvozno orijentisana firma i ne zavisi samo od domaćeg tržišta na kome često ima problem sa naplatom. Naime, aronija iz Novih Banovaca stiže i u Australiju, Kanadu, Mađarsku, a uskoro počinje i plasman u nekoliko zemalja EU.