Aster tekstil u Nišu zapošljava i bez prethodnog radnog iskustva – U naredne dve godine posao za 2.000 ljudi
Izvor: Niške vesti

Nedavno je u Nišu otvorena turska fabrika Aster tekstil. Iako fabrika posluje od maja, novi tekstilni pogon je svečano otvoren 19. oktobra. Trenutno ima 330 zaposlenih, a plan je da do kraja godine bude 500 radnika.

Menadžment ove fabrike je najavio da će u naredne dve godine zaposliti 2.000 mladih bez obzira na njihovu stručnu spremu i kvalifikacije. Menadžer ljudskih resursa u kompaniji Milica Trajković objašnjava da za neke pozicije u fabrici nije potrebno prethodno radno iskustvo.

– Za operatere u proizvodnji nije neophodno prethodno iskustvo, tako da mogu konkurisati i kandidati koji su tek završili školovanje i zainteresovani su da rade u tekstilnoj industriji. Neke od ovih pozicija su: operateri za šivenje, pakovanje, kontrolu kvaliteta, krojenja, zatim operateri na presi, kao i za proveru mera – kaže Trajkovićeva.

U menadžmentu ljudskih resursa fabrike Aster tekstil napominju da kandidati koji nemaju radnog iskustva u tekstilnoj industriji imaju veliku šansu da budu primljeni da rade u fabrici.

– Kandidati ne bi trebalo da se ustručavaju zbog toga što ne znaju da kroje, šiju ili peglaju. Svi novozaposleni na ovim pozicijama dobijaju obuku i imaju dovoljno vremena da savladaju potrebne veštine kako bi uspešno obavljali posao – kaže menadžerka ljudskih resursa.

Što se tiče pozicija u fabrici koje zahtevaju određene diplome i radno iskustvo, trenutno su otvoreni konkursi za računovođu i prevodioca za turski jezik.
– Imamo potrebe i za supervizorima, radnicima u magacinu, ali i u logistici i planiranju – kažu u ovoj fabrici.

Selekcioni proces zavisi od toga za koju je poziciju kandidat aplicirao.
– Neki procesi uključuju samo intervjue, dok se drugi sastoje od testiranja i intervjua. Ukoliko kandidat uđe u uži krug, odeljenje ljudskih resursa ga uključuje u selekcioni proces – objašnjava menadžerka Milica Trajković.

Fabrika Aster tekstil, koja proizvodi žensku odeću za svetske brendove, se nalazi u krugu EI Holdinga, na mestu bivšeg EI Čegra.