ATB planira preseljenje dela proizvodnje iz Austrije i Nemačke u Srbiju – Proizvođač elektromotora najavljuje nova zapošljavanja u Subotici

| Izvor: eKapija

Odmah nakon praznika subotički ATB Sever, kako je najavljeno, zaposliće deset inženjera, a namera ove kompanije je da postane centar za razvoj i istraživanje cele ATB grupacije. U planu kineskog vlasnika su i nove investicije – da deo proizvodnog programa iz Austrije i Nemačke preseli u Srbiju, saopšteno je iz Privredne komore Srbije (PKS) prilikom posete Subotici.

Predsednik PKS razgovarao je u Regionalnoj privrednoj komori Subotica sa predstavnicima 50 kompanija o prevazilaženju prepreka u poslovanju, koji se tiču sive ekonomije, povraćaja PDV-a, rokova za izmirenje obaveza, nedostatka kvalifikovane radne snage, problema sa kojima se suočavaju transportna preduzeća.

– Privredna komora Srbije podržaće subotičke kompanije, kao što je ATB Sever, da realizuju svoje razvojne i investicione planove i savladaju izazove na koje nailaze u poslovanju – rekao je predsednik PKS-a Marko Čadež

ATB Sever Subotica, proizvođač elektromotora i generatora, deo je ATB grupe koja pripada šangajskom Wolongu, poznatijem kao Simens na Istoku, koji u Srbiji u tri fabrike u Subotici i Boru (ATB Sever, Motoren Werke i ATB Fod) zapošljava oko 800 ljudi, ima 500 dobavljača i planira da poveća broj zaposlenih i proširi poslovanje.

Fabriku Sever 2005. godine je za 300.000 EUR kupio austrijski koncern A-tek koji je subotičku fabriku elektromotora pripojio ATB grupi. Nakon bankrotstva A-teka, udeo u ATB grupaciji otkupio je 2011. godine šangajski Wolong.