baner1„Aurea“ iz Topole zaposlila 300 radnica nekadašnjeg „Rudnika“ – Odevni predmeti idu na nemačko tržište
| Izvor: Tanjug

Ilustracija (foto: fiphoto/shutterstock.com) Direktor i vlasnik fabrike „Aurea“ iz Topole Saša Aleksić rekao je da je ta firma ovog leta ušla u vrlo ozbiljan i zahtevan projekat u okviru koga je uposleno oko 300 bivših radnika modne konfekcije „Rudnik“.

Navodeći da ta fabrika proizvodi čitavu paletu proizvoda za nemačke kupce, Aleksić je precizirao da u Gornjem Milanovcu proizvode bluze i košulje, u Topoli pantalone, a u Beogradu gornje delove, blejzere i kapute.
– U Topoli imamo 140 radnika, a u planu je uvođenje druge smene – rekao je Aleksić.

Direktor nemačke firme „Drykorn“ Gerit Fos rekao je da je ta kompanije radila sedam godina sa „Rudnikom“ i da je nastavila saradnju sa „Aureom“, odlaskom „Rudnika“ u stečaj.
– Jako smo zadovoljni saradnjom, bitno je da se i dalje radi na kvalitetu i unapređenju – rekao je on, dodajući da se u proseku radilo 60.000 jedinica u sezoni.

Uz posredovanje Nacionalne službe za zapošljavanje u prvih deset meseci zaposleno je ukupno 53.771 osoba, što je povećanje od oko 50% u odnosu na isti period prošle godine, rekao je u Topoli ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

– To govori da se privreda oporavila, da polako oživljava, ali otuda i dobri podaci kada je u pitanju smanjenje nezaposlenosti koja je sada 17,9% – rekao je Vulin prilikom posete pogona fabrike „Aurea“, preduzeća koje zapošljava radnike koji se kao tehnološki višak nalaze na evidenciji NSZ.

Vulin je ipak naveo da je nezaposlenost od 17,9% još uvek veoma visoka i nešto sa čime ne možemo da budemo zadovoljni, ali da je primer fabrike „Aurea“ način da se stvari menjaju.

– Država je tu da pomogne, ali bez privatnog preduzetništva, bez sposobnosti da privučete stranog partnera i da sačuvate kvalitet kakav se ovde čuva, ne možete očekivati da će država to sama da uradi, ali ovo je put i odličan način, odnosno nešto što vraća nadu i govori da su stvari moguće i da idemo na bolje – ocenio je Vulin.

Navodeći da mu je veliko zadovoljstvo što se nalazi u obnovljenim pogonima konfekcije „Rudnik“, koji je nekada bio ponos naše tekstilne industrije, ministar rada je istakao da je zahvaljujući privatnoj inicijativi, angažovanju stranog partnera, lokalne samouprave, NSZ i čitavog društva, ipak nada počela da se vraća.