Austrijske investicije u Srbiji vredne 3 mlrd EUR – Podrška regionalnoj saradnji i procesu evropskih integracija

Austrijske investicije u Srbiji vredne 3 mlrd EUR – Podrška regionalnoj saradnji i procesu evropskih integracija
| Izvor: eKapija

Beč godinama pruža snažnu podršku daljem priključivanju Srbije EU, kako u političkom tako i u ekonomskom smislu, istaknuto je na konferenciji Austria Connect 2017, koja je održana danas u Beogradu.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je ovom prilikom da je važno da se pošalje poruka austrijskim privrednicima o ulozi i podršci privrednih komora na jačanju i unapređenju saradnje privatnog sektora u regionu, navodi se na sajtu Privredne komore Srbije.

– Napravili smo Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (KIF ZB) koji čine privredne komore i u njemu zajedno predstavljamo više od pola miliona preduzeća u regionu. Samo u poslednjem kvartalu protekle godine imali smo više od 2.000 B2B sastanaka – rekao je Čadež.

Jadranka Joksimović, ministar bez portfelja zadužena za evropske integracije, istakla je da je Austrija jedan od najsnažnijih partnera na evropskom putu Srbije, o čemu svedoči podatak o 3 mlrd EUR austrijskih investicija u Srbiji.

– Reč je o 400 kompanija, a govorimo i o tome da je Austrija značajan razvojni partner sa 40 mil EUR bespovratne pomoći koje su dali Srbiji. Za naše građane to je, na primer, značilo i obnovu Golubačke tvrđave – rekla je Joksimović.

Ona je najavila je da će u pregovorima sa EU uskoro biti otvorena poglavlja 29, koje se tiče Carinske unije, i poglavlje 7, koje se tiče prava intelektualne svojine.

– Spremili smo pregovaračke pozicije za, pre svega, nekoliko ekonomskih poglavlja. To su sve pozitivni signali za investitore i pokazatelj da su se dostigli određeni standardi. To pokazuje da je Srbija stabilna zemlja, a da su investicije stranog investitora u Srbiji zaštićene – rekla je ministarka.

Predsednik PKS najavio je da će u Trstu biti otvoren Stalni sekretarijat Komorskog investicionog foruma.

– Sekretarijat će se baviti povezivanjem poslovnih zajednica bez ulaženja u političke procese, a sve kako bismo našim vladama dali savete, šta je to potrebno konkretno uraditi u vezi sertifikata, carinskih procedura, priznavanja laboratorijskih nalaza i slično – rekao je Čadež.

On je podsetio na online investicionu platformu, projekat na kome PKS intenzivno radi, u okviru koga će na jednom mestu biti pregled celokupne dokumentacije potrebne privrednicima iz inostranstva radi ugovaranja poslova sa preduzećima u Srbiji i regionu.

Konferenciju u Beogradu pod nazivom „Southeast Europe: Striving for Competitiveness“ organizovala je Spoljnotrgovinska organizacija Privredne komore Austrije.

Pročitajte takođe

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni YouTube će uskoro omogućiti pristup …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *