Austrijske investicije u Srbiji vredne 3 mlrd EUR – Podrška regionalnoj saradnji i procesu evropskih integracija

Austrijske investicije u Srbiji vredne 3 mlrd EUR – Podrška regionalnoj saradnji i procesu evropskih integracija
| Izvor: eKapija

Beč godinama pruža snažnu podršku daljem priključivanju Srbije EU, kako u političkom tako i u ekonomskom smislu, istaknuto je na konferenciji Austria Connect 2017, koja je održana danas u Beogradu.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je ovom prilikom da je važno da se pošalje poruka austrijskim privrednicima o ulozi i podršci privrednih komora na jačanju i unapređenju saradnje privatnog sektora u regionu, navodi se na sajtu Privredne komore Srbije.

– Napravili smo Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (KIF ZB) koji čine privredne komore i u njemu zajedno predstavljamo više od pola miliona preduzeća u regionu. Samo u poslednjem kvartalu protekle godine imali smo više od 2.000 B2B sastanaka – rekao je Čadež.

Jadranka Joksimović, ministar bez portfelja zadužena za evropske integracije, istakla je da je Austrija jedan od najsnažnijih partnera na evropskom putu Srbije, o čemu svedoči podatak o 3 mlrd EUR austrijskih investicija u Srbiji.

– Reč je o 400 kompanija, a govorimo i o tome da je Austrija značajan razvojni partner sa 40 mil EUR bespovratne pomoći koje su dali Srbiji. Za naše građane to je, na primer, značilo i obnovu Golubačke tvrđave – rekla je Joksimović.

Ona je najavila je da će u pregovorima sa EU uskoro biti otvorena poglavlja 29, koje se tiče Carinske unije, i poglavlje 7, koje se tiče prava intelektualne svojine.

– Spremili smo pregovaračke pozicije za, pre svega, nekoliko ekonomskih poglavlja. To su sve pozitivni signali za investitore i pokazatelj da su se dostigli određeni standardi. To pokazuje da je Srbija stabilna zemlja, a da su investicije stranog investitora u Srbiji zaštićene – rekla je ministarka.

Predsednik PKS najavio je da će u Trstu biti otvoren Stalni sekretarijat Komorskog investicionog foruma.

– Sekretarijat će se baviti povezivanjem poslovnih zajednica bez ulaženja u političke procese, a sve kako bismo našim vladama dali savete, šta je to potrebno konkretno uraditi u vezi sertifikata, carinskih procedura, priznavanja laboratorijskih nalaza i slično – rekao je Čadež.

On je podsetio na online investicionu platformu, projekat na kome PKS intenzivno radi, u okviru koga će na jednom mestu biti pregled celokupne dokumentacije potrebne privrednicima iz inostranstva radi ugovaranja poslova sa preduzećima u Srbiji i regionu.

Konferenciju u Beogradu pod nazivom „Southeast Europe: Striving for Competitiveness“ organizovala je Spoljnotrgovinska organizacija Privredne komore Austrije.

Pročitajte takođe

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018.

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018. Izvor: eKapija …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *