Austrijski „Zumtobel group“ planira da zaposli 50 diplomaca u Srbiji
| Izvor: eKapija

Austrijski „Zumtobel group“ zaposlio je u Centru za projektovanje osvetljenja u Beogradu 14 mladih elektroinženjera i arhitekata, a plan je da u u drugoj fazi razvoja zaposli i do 50 diplomaca, najavili su danas predstavnici te kompanije.

Reč je o jednom od najpoznatijih svetskih proizvođača najmodernije LED rasvete, a mladi su imali priliku da apliciraju za posao na konkursu koji je objavila Privredna komora Srbije pre četiri meseca.

Predstavnik „Zumtobel group“ Saša Jelača zahvalio je PKS na velikoj pomoći u otvaranju Centra za projektovanje osvetljenja u glavnom gradu Srbije i angažovanju mladih kadrova. Podsetio je da je sedam mladih diplomaca još uvek na obuci, dok je sedmoro njih počelo da radi.

– Zadovoljni smo njihovim radom i angažmanom i pretpostavljam da ćemo u budućnosti širiti centar do 50 radnika jer su trenutno takve potrebe i zahtevi našeg tržišta – rekao je on i dodao da će se iz centra u Beogradu podržavati projekti u Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, Rumuniji, Bugarskoj…

Kompanija „Zumtobel group“ imala je sličan centar u Poljskoj koji je zatvorila i premestila ga u Beograd. Jelača je rekao da su se na to odlučili upravo zbog toga što je Beograd u centralnom delu regiona u kome austrijska grupa posluje, pa je znatno efikasnije zbog poslovanja, putovanja, ali je to učinjeno, dodao je, i zbog kvalitetnih kadrova koji govore strane jezike.

„Zumtobel grupa“ je od porodične firme osnovane 1950. godine postala internacionalna kompanija, jedna od vodećih u oblasti inovativnih rešenja za rasvetu i proizvodnju pratecih komponenti. Grupacija je izlistana na beckoj berzi (ATX) i trenutno zapošljava 7.234 radnika, a u 2014. godini je ostvarila obrt od 1,3 mlrd EUR (EBIT 41,1 milion EUR).