„Auto Čačak“ kupio „Hladnjaču“ – U planu nastavak rada i nova zapošljavanja
| Izvor: Politika

Na ročištu za prodaju „Hladnjače“ AD Čačak, kao izvršnog dužnika, kupcem je proglašeno preduzeće „Auto Čačak“ i očekuje se da to Privredni sud u ovom gradu, gde je ročište održano, dokumentuje. Početna cena iznosila je 82,5 miliona dinara (670.965 EUR), a „Auto Čačak“ je bio jedini ponuđač.

Inače, utvrđena tržišna vrednost „Hladnjače“ iznosi 268,7 miliona dinara (2,24 mil EUR) i do prodaje, druge po redu, došlo je na zahtev izvršnih poverilaca – „Auto Čačka“ kao prvog, na osnovu potraživanja od 31,6 miliona dinara, i „Nove Agrobanke“, u stečaju, iz Beograda, sa potraživanjem od 3,36 mil EUR.

– U slučaju „Hladnjače“ bio sam jemac vlasniku Milenku Surudžiću koji je nedavno, nažalost, preminuo, i većinu sam isplatio, ostalo je još šest ili sedam rata. Pregovaram sa nekim poslovnim ljudima iz inostranstva da, posle preuzimanja „Hladnjače“, tu stvorimo sabirni poljoprivredni centar za ovaj deo Srbije. Tu je 35 zaposlenih koji su radili za vreme Surudžića i oni neće ostati bez posla. Pogon ćemo podići na visinu koju zaslužuje i zaposliti bar još toliko ljudi – kaže Milenko Kostić za „Politiku“.

„Hladnjača“ u Čačku bila je, u svoje vreme, najveća u državi. Počela je da radi 1959. godine kad je otvorena prva komora, a sadašnja zapremina je 1.200 vagona, od čega je polovina kapaciteta u ogromnim zamrzivačima od 30 do 400 vagona. Poslednjih godina prostor je, uglavnom, izdavan zakupcima koji su tu držali voće i povrće, pecivo, ribu i meso, sve do oktobra 2012. kada je, zbog problema sa plaćanjem, prvi put isključena struja.