Auto-škole protiv ukidanja minimalne cene obuke – Teoretski čas trenutno 300 dinara, praktični 1.000
Izvor: Novosti

Ukoliko bi bio usvojen predlog izmena i dopuna novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, koji se odnosi na određivanje najniže cene obuke za vozače, posledice po bezbednost saobraćaja bile bi katastrofalne, smatraju u udruženjima auto-škola Srbije.

Naime, po sadašnjem ZOBS, najnižu cenu obuke određuje Vlada, ali bi po novom zakonu (koji je trebalo da bude donet još početkom godine) ta odredba bila izbrisana.

– Nama su na sastanku u MUP rekli za tu mogućnost, a mi smo odmah izrazili svoje negodovanje. I to ne zbog toga što smo protiv pojeftinjenja obuke, već što bismo došli u situaciju od pre donošenja odluke o najnižoj ceni – kaže predsednik Udruženja auto-škola Beograda Milan Todorović.

Opet bi neke nesavesne auto-škole nudile nerealno nisku cenu za sticanje dozvole, tako što bi „štedele“ na obaveznom broju časova i praktične i teoretske nastave, ponovo bismo dobijali mlade vozače opasne i po sebe i druge, tvrde u udruženju auto-škola.

Todorović kaže da je sadašnja cena obuke realna, jer za teoretski čas polaznik plaća 300, a za čas praktične obuke 1.000 dinara.

– Ima li neko ko drži, na primer, čas iz engleskog za 300 dinara? Pritom, mi od tih 300 dinara plaćamo i predavača i sve dažbine državi. Ako na praktičnom času potrošite 1,5 do 2 litra goriva, platite instruktora, dažbine, uračunate amortizaciju vozila i slične troškove, jasno je da tu nema neke velike zarade – kaže Todorović.

Udruženja auto-škola Beograda i Srbije, ipak, smatraju da ima načina da polaganje vozačkog ispita bude jeftinije.

– Nama država ne daje olakšice kada kupujemo vozila, iako su nam to sredstva za rad. Plaćamo PDV i na rezervne delove. Mogli bi da nam, kao i taksistima na primer, daju olakšice prilikom kupovine goriva. To bi smanjilo cenu obuke, ali sasvim sigurno ne bi uticalo na kvalitet – kaže Todorović.

U slučaju promene propisa postoji i mogućnost da velike auto-škole namerno snize cenu obuke i „damping“ cenama unište konkurenciju, smatraju u auto-školama. To bi uslovilo dalje smanjenje broja auto-škola, pogotovo u manjim sredinama, pa bi kandidati morali da za pojedine kategorije putuju i više od stotinak kilometara.