Autobusi i nameštaj iz Srbije bi mogli u Azerbejdžan
| Izvor: Tanjug

Srbija nedovoljno koristi mogućnost da izvozi u Azerbejdžan, Turkmenistan, Kazahstan i Jermeniju, kaže ekonomista Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović.
U neke od ovih zemalja bi, prema njegovim rečima, Srbija mogla da izvozi nameštaj ili autobuse „Ikarbus“. Sa Azerbejdžanom, kako je naveo, postoji i strateško partnerstvo, a sa Kazahstanom preko Ruske Federacije imamo Sporazum o slobodnoj trgovini.
baner1
To su mahom centralizovane zemlje, podseća Đogović, pa je najbolje da pristup na njihova tržišta ide sa nivoa vlade.

– Preko ruske ambasade bi, recimo, naša vlada mogla da lobira da se kod ruskih partnera Kazahstana ili Jermenije, obezbedi plasman autobusa „Ikarbus“ – rekao je on.

Prema njegovim rečima, Azerbejdžan ili Turska bi mogli da posreduju u nastupu na tržištu Turkmenistana. Vlada Srbije i Privredna komora Srbije bi, kako je dodao, trebalo da istraže ta tržišta, i da uoče koje bi proizvode i usluge mogli tamo da plasiramo. Isto važi i za projekte koji bi tim zemljama mogli da budu interesantni.

– Recimo, u oblasti turizma resorno ministarstvo bi moralo da bude aktivno i da ponudi projekte za razvoj kapaciteta na Staroj planini, izgradnju marine na Dunavu… – rekao je Đogović.

On je naveo da je tržište Irana takođe zapostavljeno, i da je i u tom slučaju potreban direktniji pristup tržištu, kao i da je proboj na afričko tržište nedovoljan.