Azotara vraća na posao 800 radnika – Revitalizovana pančevačka hemijska industrija počinje da radi u novembru

Azotara vraća na posao 800 radnika – Revitalizovana pančevačka hemijska industrija počinje da radi u novembru
Izvor: Politika

Godišnji remont postrojenja u HIP Azotara Pančevo, redovni i prinudni odmori, u senci su velikog posla izgradnje tornja pogona KAN-a (KAN), na mestu starog, koji je morao biti srušen zbog lošeg stanja temelja, betonske i čelične konstrukcije, a rekonstruiše se i 2.000 kvadrata hale „mokrog postupka“ istog pogona, u više nivoa.

Za pola godine građevinskih zahvata, moćna konstrukcija tornja, od budućih 75 metara, u ovom trenutku meri oko 60.

Miljan Đurović, v. d. direktora fabrike, kaže da će građevinski radovi, kao i montaža opreme upravljačkih sistema nove generacije, biti okončani do sredine ovog meseca. Tada sledi petnaestak dana probne proizvodnje, dok bi prve tone đubriva trebalo da krenu najkasnije 1. novembra.

Do kraja ove godine, plan je da sa proizvodnih linija Azotare izađe oko 80.000 tona finalnog proizvoda, što će biti dobra zaliha za glavnu poljoprivrednu sezonu.

HIP Azotara se za ove opsežne zahvate, pa i kapitalna ulaganja, najveća u poslednje tri decenije, nije eksterno zaduživala. Đurović naglašava da je oko 12 mil EUR, koliko se troši u radove na halu mokrog postupka i toranj KAN-a, obezbeđeno iz sopstvenih sredstava fabrike i većinskog vlasnika Srbijagasa, dok je na redovan godišnji remont pogona Amonijaka, Kiseline i Energetike potrošeno dodatnih 5 mil EUR.

Bolna tačka i tema koja se nerado načinje, a o kojoj se mnogo spekuliše kako se bliži kraj remonta, jeste koliko će se radnika posle višemesečnih, što prinudnih što redovnih odmora vratiti u osvežene pogone. U fabrici, prilično sigurno, tvrde da se s prvim danima novembra očekuje normalizacija proizvodnje i povratak na posao skoro svih 800 zaposlenih.

Pročitajte takođe

Za podršku maloj privredi obezbeđeno 556 miliona dinara – Raspisan poziv za dodelu bespovratne pomoći

Za podršku maloj privredi obezbeđeno 556 miliona dinara – Raspisan poziv za dodelu bespovratne pomoći …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *