Banca Intesa i KfW kreditiraju mikro, mala i srednja preduzeća, poljoprivrednike i opštine sa 46,5 mil EUR
| Izvor: eKapija

Banca Intesa i KfW Razvojna banka kao predstavnik Vlade Savezne Republike Nemačke potpisale su danas ugovore o tri kreditne linije u ukupnoj vrednosti od 46,5 mil EUR čija će sredstva Banca Intesa plasirati u vidu povoljnih kredita za mikro, mala i srednja preduzeća, registrovana poljoprivredna gazdinstva i lokalne samouprave.

Za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima iz ruralnih sredina, pre svega onim koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom, kao i registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, namenjena je kreditna linija u iznosu od 23,5 mil EUR.

Sredstva iz ove linije, koja ima ročnost od sedam godina, će omogućiti klijentima finansiranje svih investicionih projekata i trajnih obrtnih sredstava na duži vremenski period nego što je to do sada bio slučaj, uz povoljniji rok otplate i duži grejs period.

Za registrovana poljoprivredna gazdinstva predviđena je i kreditna linija od 8 mil EUR iz koje će Banca Intesa odobravati kredite za finasiranje obrtnih sredstava u ratarskoj proizvodnji. Ovaj inovativni proizvod, jedinstven na domaćem tržištu, će kao posebnu pogodnost uključivati i osiguranje useva od osnovnih rizika na iznos ulaganja.

Lokalne samouprave će biti u mogućnosti da apliciraju za kredite za finansiranje infrastrukturnih investicionih projekata opština i javnih preduzeća iz kreditne linije u vrednosti od 15 mil EUR. Sredstva će biće plasirana sa rokom otplate do sedam godina i grejs periodom do tri godine.

Od uspostavljanja saradnje sa KfW Razvojnom bankom 2008. godine, Banca Intesa je sa ovom finansijskom institucijom potpisala ukupno osam kreditnih linija. Pored tri linije potpisane na današnjoj svečanosti, realizovane su i četiri za lokalne samouprave i javna preduzeća u kumulativnom iznosu od 100 mil EUR, kao i jedna za mala i srednja preduzeća u vrednosti od 20 mil EUR