Banca Intesa pokrenula peti godišnji konkurs Intesa Farmer – Rok za prijavu 1. avgust
| Izvor: eKapija

Sa predstavljanja konkursa Intesa Farmer Banca Intesa predstavila je u petak (12. maja 2017. godine) peti godišnji ciklus nagradnog takmičenja za najuspešnije poljoprivredne proizvođače – Intesa Farmer. Nagrada se od 2013. godine dodeljuje u kategorijama ratarstvo, stočarstvo, voćarstvo i povrtarstvo, a od prošle godine i u kategoriji Slow Food proizvođač pokrenutoj u saradnji sa međunarodnom organizacijom Slow Food, koja promoviše kvalitet, tradiciju i autentičnost lokalne proizvodnje hrane.

– Već petu godinu zaredom nastojimo da podržimo razvoj agrara kroz promociju najistaknutijih pojedinaca, nagrađujući veliki trud i napor koji ulažu u postizanje vrhunskih rezultata. Ovo je samo jedan vid podrške koju pružamo poljoprivredi kao strateškoj razvojnoj šansi privrede, o čemu svedoče i naši poslovni rezultati – rekao je ovom prilikom Darko Popović, član Izvršnog odbora i direktor Divizije za poslovanje sa fizičkim licima i malim biznisom Banca Intesa, i istakao da je zahvaljujući kvalitetu ponude, uvođenju inovativnih proizvoda i pravovremenom reagovanju na potrebe klijenata, tokom 2016. godine odobreno 35,5 mil EUR kredita za više od 8.000 poljoprivrednih proizvođača.

To je rast kreditiranja od oko 38% u odnosu na godinu dana ranije, a nastavljajući dobre trendove, za prva četiri meseca 2017. Banca Intesa je podržala poljoprivrednike sa 13,5 mil EUR novih plasmana. U banci očekuju da će tokom ove godine ostvariti oko 40 mil EUR poljoprivrednih zajmova.

Popović je takođe najavio da će Agroprotekt – kredit sa osiguranjem, nakon godinu dana pilot projekta, odnosno primene samo na teritoriji Vojvodine, ubuduće biti dostupan i proizvođačima u celoj Srbiji.

Najbolje poljoprivrednike na konkursu Intesa Farmer odabraće stručni žiri u sastavu Predrag Milenović, direktor Sektora za poslovanje sa malim biznisom Banca Intesa, Đorđe Radulović, direktor Odeljenja za upravljanje prodajom registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima Banca Intesa, Vojislav Živanović, menadžer za sponzorstva, donacije i događaje Banca Intesa, Biađo Karano (Biagio Carrano), predsednik Udruženja Slow Food konvivijuma u Srbiji, i Goran Đaković, glavni urednik časopisa Agrobiznis magazin.

Pobednici će biti izabrani na osnovu opštih kriterijuma, koji uključuju ostvarene godišnje rezultate u poljoprivrednoj proizvodnji, posedovanje sopstvenih prostora za skladištenje, uključenost članova porodice u proizvodni proces, kao i uspostavljenu saradnju sa Banca Intesa. U kategoriji Intesa Ratar dodatni kriterijum predstavlja upotreba moderne i energetski efikasne mehanizacije, a u kategoriji Intesa Voćar implementiran sistem navodnjavanja, protivgradne zaštite, kao i posedovanje sertifikovanih sadnica. Dodatni kriterijum u kategoriji Intesa Povrtar je mogućnost proizvodnje u zarvorenom prostoru, što iziskuje staklenik, plastenik ili folijarnu proizvodnju, a u kategoriji Intesa Stočar uzgoj rasnih grla stoke.

Na takmičenje se do 1. avgusta mogu prijaviti registrovani poljoprivredni proizvođači, klijenti Banca Intesa, i to u svim ekspoziturama banke širom zemlje, putem email adrese IntesaFarmerGodine@bancaintesa.rs, kao i sajta www.bancaintesa.rs.

Najuspešniji takmičari u svim kategorijama biće proglašeni na jesen i nagrađeni putovanjem na relevantnu međunarodnu manifestaciju iz oblasti poljoprivrede.