Bankar dužniku traži zaposlenje – Koliko je primenjiv novi poljski model reprograma kredita

Bankar dužniku traži zaposlenje – Koliko je primenjiv novi poljski model reprograma kredita

Reprogram kredita u Srbiji za dužnika koji upadne u probleme podrazumeva preračunavanje duga, produžetak roka otplate i omogućavanje niže rate. Uz eventualno nekoliko meseci mirovanja, kada banka „u tišini“ samo obračunava kamatu, a ne skida dužniku ni dinara. Međutim, pojam reprograma u Poljskoj, potpuno je drugačiji i podrazumeva da bankar za dužnika koji ostane bez posla mora da pokuša da nađe – novo zaposlenje!

Poljske banke će, naime, od 22. jula, po novoj regulativi, morati pre aktiviranja hipoteke i prodaje stana problematičnog dužnika, da mu ponude reprogram koji prvo podrazumeva pronalaženje posla ili čak pomoć u zbrinjavanju dece. Ovo se odnosi samo na stambene kredite i dužnike koji u međuvremenu ostanu bez posla, pa više ne mogu redovno da namiruju rate.

Koliko je ovakvo rešenje realno i da li je moguće primeniti ga i u Srbiji?

Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da to nije dobro ni za Poljsku, a ne bi bilo ni za našu zemlju.

– Banke imaju svoju delatnost. Nije njihov posao da bilo kome nalaze zaposlenje, pa ni dužnicima. To je bizarno rešenje i verujem da ni u Poljskoj neće moći da se održi – ocenio je Madžar za Novosti.

Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja za zaštitu potrošača Efektiva, takođe smatra da ovakvo rešenje nije održivo.

– Nije bankar „headhunter“ koji juri savršenog radnika za neku kompaniju, već je njegov posao naplata duga – smatra Gavrilović.

– Sve to me podseća na priču o ličnom bankrotu. Jer, i u njemu je predviđeno da lični stečajni upravnik organizuje prihode i potrošnju bankrotiranog dužnika, što uključuje i pronalaženje boljeg posla. Pa zamislite: neko se bori za život i egzistenciju, grca u kreditima, otplaćuje ih, i sada će da se pojavi neki „vanzemaljac“ u liku tog upravnika, koji će sve da reši čarobnim štapićem. To je neizvodljivo.

Kontrola

Ekonomista Ljubomir Madžar ističe da u modelu reprograma gde bi banka tražila posao dužniku postoji problem kontrole. On dodaje da država ne može da natera bankare da dužnicima traže zaposlenje i da će oni to izbegavati.

Pročitajte takođe

United Group nastavlja da ulaže u Srbiji – Najavljeno investiranje od 293 mil EUR

United Group nastavlja da ulaže u Srbiji – Najavljeno investiranje od 293 mil EUR United …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *