Bar sedam novih usluga e-uprave u Srbiji u 2017. godini
| Izvor: Beta

Od iduće godine građanima Srbije biće dostupno najmanje sedam novih elektronskih usluga, među kojima je i podnošenje zahteva za roditeljski i dečiji dodatak, najavio je u sredu (23. novembra 2016. godine) Dušan Stojanović, direktor Direkcije Ministarstva za državnu upravu Srbije za elektronsku upravu.

On je novinarima rekao da se razmatra i uvođenje servisa „e-opravdanje“ koji će roditeljima omogućiti da najave kada dete neće doći u školu, ali o tome još nije doneta odluka.

– Takav model se primenjuje u Švedskoj i za sada razgovaramo o njegovoj primeni i kod nas – rekao je on i napomenuo da portalu e-uprave mogu pristupiti samo punoletni građani, tako da nema mogućnosti zloupotrebe.

Stojanović je najavio da se planira i usluga „e-vojska“ – za izdavanje potvrda o služenju vojnog roka, kao i druga faza usluge „e-vrtići“ kojom će biti povezane sve lokalne samouprave.

– Građani će moći da preko e-uprave plate porez na imovinu, a radi se na tome i da se omogući plaćanje karticama – rekao je on.

Dodao je da je u poslednjih 11 meseci broj naloga na e-upravi gotovo utrostručen, na više od 300.000 novih korisnika, a aktivnih korisnika je više od 530.000.