Batočina podržava poljoprivrednike – Za subvencije u agraru 5,5 miliona dinara

Batočina podržava poljoprivrednike – Za subvencije u agraru 5,5 miliona dinara
| Izvor: RTS

U potrazi za boljim životom mladi su decenijama odlazili iz sela u gradove. Zato je šumadijska opština Batočina, rešena da pomogne mladim poljoprivrednicima, uvela niz agrarnih mera koje im omogućavaju da na svojoj zemlji organizuju profitabilnu proizvodnju. Najveće interesovanje je za plastenike i podizanje novih zasada voća.

Posle decenija svaštarenja u poljoprivredi, Goran Veljković iz Brzana kod Batočine, rešio je da se okuša u voćarstvu. Na pola hektara zasadio je 250 stabala kajsije, i od opštine dobio povraćaj uloženih sredstava od 60.000 dinara.

Kaže da mu je to uvek bila želja, ali sopstveninm sredstvima nije mogao da finansira kupovinu sadnica. Mere podsticaja, ocenuje, dobrodošle su domaćinima koji žele da rade i ostanu na svojim imanjima.

I Miloševići iz Žirovnice, koji generacijama žive od poljoprivrede, uz podsticaje opštine, podigli su nov plastenik i voćnjak dunja i krušaka.

Slaviša Milošević iz Žirovnice kaže da se u tom kraju krče stari i podižu novi zasadi pod voćem. Njegova porodica posadila je 200, a planira još 400 sadnica voćaka.

Za podsticaje u poljoprivredi isplaćeno je oko 3,5 miliona dinara, trostruko više nego 2015. godine. Stimulišu se mali proizvođači koji ne ispunjavaju uslove za državne subvencije.

Batočina je poljoprivredna opština. U deset sela oko 13.000 žitelja bavi se uglavnom tradicionalnom ratarskom proizvodnjom. Cilj je da se pređe na profitabilnije grane.

Ovaj kraj ima idealne uslove za voćarstvo. U podizanju novih zasada, mladi proizvođači vide šansu za sigurnu zaradu i opstanak na selu.

Predsednik opšine Zdravko Mladenović kaže da je prioritet podizanje prerađivačkih kapaciteta, kako bi iz ovog kraja na tržište plasirali ne samo sirovo voće i povrće, već i gotove proizvode.

Zato se povećavaju podsticaji u agraru. U ovoj godini iznose 5,5 miliona dinara, 60% više nego 2016. Pored sadnica voća i folija za plastenike, opština Batočina, subvencioniše i veštačko osemenjavanje, kamate na poljoprivredne kredite i osiguranje poljoprivredne proizvodnje.

Pročitajte takođe

United Group nastavlja da ulaže u Srbiji – Najavljeno investiranje od 293 mil EUR

United Group nastavlja da ulaže u Srbiji – Najavljeno investiranje od 293 mil EUR United …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *