Belorusija zainteresovana za proizvodnju vatrogasnih vozila u Srbiji
| Izvor: Tanjug

Belorusija je zainteresovana da u Srbiji proizvodi protivpožarna vozila i spremna je da tu proizvodnju i finansijski podrži, izjavio je u utorak (3. februara 2014. godine) u Kragujevcu prvi pomoćnik ministra industrije Belorusije Genadij Sviderski.

– U Srbiji postoji potreba za protivpožarnim vozilima i možemo da doprinesemo njihovoj proizvodnji i imamo zakonska rešenja koja nam dozvoljavaju da Srbiji damo kredit na pet godina sa povoljnom kamatom – rekao je Sviderski na prijemu koji je priredio gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić za privrednu delegaciju Belorusije.

Delegaciju Belorusije predvodio je ambasador te države u Beogradu Vladimir Čaušev, a u noj su, pored Sviderskog, bili i predstavnici najvećić fabrike mašinske industrije u toj zemlji – „Maz“, „Belaz“, „Mogilevliftmaš“, „Iridio“ i „Belarus“.

Naglašavajući da bi se proizvodnja protivpožarnih vozila odvijala u zajedničkom srpsko-beloruskom preduzeću, kakvih već ima u Srbiji, Sviderski je rekao da bi šasije stizale iz Belorusije, a obaveza proizvođača bila bi 15% učešća.

Gradonačelnik Kragujevca je rekao da je lokalna samouprava spremna da podrži svaku investiciju i podsetio da tom gradu ima preduzeća koja su nekada bila u sastavu holdinga „Zastava“ a koja su sada u restruktruriranju, te da bi bilo dobro da ona nađu partnere.
baner1
Sviderski je na to odgovorio, da Belorusija ima kompanije koje proizvode auto-gume i druge delove za putnička vozila i da je njihovo uključivanje realno, kao i da su kompanije iz Belorusije zainteresovanje za proizvodnju u Srbiji dampera i traktora.

Delegacija beloruskih privrednika najavila je za 18. februar u Beogradu sastanak međudržavne delegacije Srbije i Belorusije kako bi se utvrdila dalja politička i privredna strategija razvoja dve države, koje, kako se čulo, ne vezuju samo trgovinski već i prijateljski odnosi.

Prijemu je prisustvovao i Zoran Vulović vlasnik „Vulović transporta“ koji 13 godina sarađuje sa beloruskom kompanijom „Maz“, a koji je i direktor srpsko-beloruskog preduzeća u Kragujevcu „Maz-Srb“, koje proizvodi niskopodne autobuse sa pogonom na prirodni gas.