Beogradski „High Tech Engineering Center llc“ i „Bitgear Wireless Design Services“ na listi 50 najbrže rastućih IT firmi
Izvor: eKapija

Na rang listi 50 tehnoloških kompanija sa najbržim rastom u Centralnoj Evropi za 2014. godinu, koju tradicionalno pravi oditorska kuća „Deloitte“, plasirale su se dve kompanije iz Srbije – „High Tech Engineering Center llc.“ i „Bitgear Wireless Design Services“.

Uprkos tome što se ove godine prvi put našla na listi, srpska kompanija „High Tech Engineering Center llc.“ je, zahvaljujući prosečnom petogodišnjem rastu prihoda od 1.777 procenata, ušla među prvih deset najbrže rastućih i zauzela visoku treću poziciju na rang listi.

Druga domaća kompanija „Bitgear Wireless Design Services“, s rastom od 759% zauzela 18. mesto.

Inženjerska kompanija „High Tech Engineering Center (HTEC)“ je osnovana 2008. godine u Beogradu i nudi kompletna tehnološka rešenja bazirana na razvijenom softveru. Reč je o kompaniji specijalizovanoj za ugradne sisteme i razvoj softvera.

Kompanija „Bitgear Wireless Design Services“, takođe, ima sedište u Beogradu, i bavi se razvojem softvera i hardvera, i isporukom visoko-kvalitetnih tehnoloških dizajn servisa.

Prema listi konsultantsko-revizorske kompanije „Deloitte“ na kojoj je rangirano 50 kompanija prema rastu prihoda u poslednjih pet godina, vodeću poziciju osvojila je mađarska kompanija Szallas.hu koja se bavi poslovanjem nekretninama putem interneta, čiji je prosečan rast prihoda u proteklih pet godina iznosio 2.259%.
baner1
Drugo mesto je zauzela poljska internetska stranica za upoređivanje finansijskog poslovanja Comperia.pl (1.962 %), koja je u 2013. bila na četvrtom mestu, iza spske firme koja je treća, na četvrtoj poziciji je rumunska softverska kompanija ITNT (1.433%) te poljska agencija za izradu web-stranica „Netguru“ (1.386%).

Najveći broj kompanija na listi dolazi iz Poljske (17), a za njima slede firme iz Mađarske (10) i Rumunije (6). Gledajući po sektorima, najviše kompanija na listi bavi se razvojem softvera (26) i nekom vrstom internetskih usluga (12).

Pored rang liste 50 tehnoloških kompanija sa najbržim rastom u regionu Centralne Evrope, „Deloitte“ je i ove godine objavio pobednike u kategorijama „Zvezde u usponu“ i „Velikih 5“.

Zahvaljujući prosečnom rastu prihoda koji je u protekle tri godine iznosio 2.746% , ove je godine prvu poziciju u kategoriji „Zvezde u usponu“ zauzela mađarska kompanija „Distinction“ koja se bavi razvojem softvera za mobilne aplikacije, dok se u kategoriji „Velikih 5“ na prvom mestu, već drugu godinu zaredom, našla poljska firma Goclever koja se bavi hardverom.