Bespovratna sredstva za poljoprivredne zadruge i udruženja – Za realizaciju pet projekata oko 208.000 EUR
| Izvor: eKapija

Evropska unija i Vlada Švajcarske podržaće sa 207.961 EUR preko razvojnog programa Evropski PROGRES realizaciju projekata pet poljoprivrednih udruženja i dve poljoprivredne zadruge iz jugoistočne i jugozapadne Srbije, koji će im pomoći da unaprede proizvodnju i budu konkurentniji na tržištu.

Bespovratna sredstva odobrena su za finansiranje projekata Udruženja poljoprivrednih proizvođača Ratar-K iz Aleksinca, Udruženja pčelara Babušnica, Zemljoradničke zadruge Gorica iz Knjaževca, Poljoprivredne zadruge Oblačinska višnja iz Merošine, Udruženja pčelara Zlatarka iz Nove Varoši, Udruženja Pešter food iz Novog Pazara i Međuopštinskog udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Novog Pazara.

Dobijena sredstva poljoprivrednici će iskoristiti za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme za preradu i proizvodnju poljoprivrednih proizvoda ili manje građevinske radove, poput izgradnje hladnjača ili sušara, i na taj način će povećati obim proizvodnje i uvesti tehnološke inovacije.

– Sa novim traktorskim priključcima podići ćemo kvalitet i brzinu pripreme stočne hrane, jer ćemo sa kosačicama pet puta brže da kosimo veće površine zemlje. Takođe, uz novu mehanizaciju kvalitetnije ćemo pripremati zemljište za setvu, a posebno je važno što se na ovaj način podstiče saradnja među poljoprivrednicima koji će zajednički da koriste mašine – istakao je Ismet Sajtarić, direktor Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja koja okuplja 37 poljoprivrednih udruženja iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina sa ukupno 334 poljoprivrednih gazdinstava.

Projekti, usmereni na unapređenje voćarstva i povrtarstva, stočarstva i pčelarstva u programskim opštinama, izabrani su u okviru druge faze poziva za podršku poljoprivrednim proizvođačkim grupama koja je trajala tokom septembra i oktobra 2016. godine. Pravo učešća imale su 32 poljoprivredne proizvođačke grupe izabrane u prvoj fazi poziva koja je podrazumevala jačanje kapaciteta većeg broja poljoprivrednika. Tako su predstavnici 32 zadruge i udruženja imali priliku da steknu i unaprede svoje znanje u rukovođenju zadrugama i udruženjima, finansijama i marketingu, razmene iskustva sa poljoprivrednim proizvođačima iz Francuske, kao i da se upoznaju sa programom pretpristupne pomoći za poljoprivredu i ruralni razvoj – IPARD.

– Kako bi se iskoristio značajan potencijal koji poljoprivreda ima u Srbiji, neophodno je da poljoprivrednici kontinuirano ulažu u primenu novih znanja i tehnologija, i na ovaj način EU i Vlada Švajcarske pružaju im mogućnost da udruženim snagama u zadrugama i udruženjima realizuju svoje ideje i unaprede proizvodnju – rekao je Grem Tindal, menadžer programa Evropski PROGRES.

Lista odobrenih projekata nalazi se na sajtu Evropskog PROGRES-a.