Bez sive zone u IT sektoru – Država olakšava uslove poslovanja za softverske kompanije
| Izvor: Politika

Kada je pre oko mesec dana Savet za ekonomski razvoj preporučio da se odobri 22,8 mil EUR podsticaja za šest stranih kompanija, predstavnici srpskog IT sektora prvi put su se ozbiljno naljutili na državu. Kako kažu, na ovaj način država se debelo umešala u tržišnu utakmicu jer je omogućila ovim kompanijama da preuzmu najkvalitetnije kadrove na tržištu rada.

Svaki podsticaj IT industriji je od izuzetnog značaja, ali mora biti utemeljen na ozbiljnim analizama, kaže za Politiku Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija. Podsticajne mere za zapošljavanje u IT sektoru, koje je definisalo ovo ministarstvo, odnose se pre svega na prekvalifikaciju, dokvalifikaciju i kontinuirano učenje.

Najkasnije u naredne dve nedelje vlada bi trebalo da usvoji Nacrt strategije razvoja industrije informacionih tehnologija od 2017. do 2020. godine.

Sagovornica Politike ističe da država planira toliko da olakša uslove poslovanja da više neće biti isplativo poslovanje u sivoj zoni.

– Glavni prioriteti strategije su razvoj uspešnih preduzeća i proizvoda u IT oblasti, unapređivanje administrativnog okruženja, jačanje kadrovskih potencijala i modernizacija poslovanja u svim privrednim granama upotrebom IT. Ovaj dokument pravili smo u saradnji sa privrednicima, investitorima i kolegama iz drugih ministarstava tako da zaista sadrži smernice za rešavanje konkretnih problema – objašnjava državna sekretarka.

Nedostatak kadrova glavni je problem IT sektora, upozorava sagovornica Politike, napominjući da nisu preterane procene da bi na našem tržištu trenutno moglo da se zaposli čak 30.000 IT stručnjaka. Godišnje u Srbiji diplomira između 1.000 i 1.500 mladih ljudi koji mogu da rade u ovoj oblasti, a cilj je da se do 2020. taj broj poveća bar petostruko.

Tatjana Matić je svesna da mnoge IT kompanije posluju u sivoj zoni, što je nemoguće u potpunosti iskoreniti. Kako bismo se izborili sa sivom ekonomijom, kako kaže, moramo uvećati ulaganja u IT sektor. U Srbiji se u ove svrhe izdvaja 62 EUR po stanovniku, a u Evropskoj uniji skoro deset puta više (prosečno 600 EUR po stanovniku). Iako se IT industrija uspešno razvija i bez posebnih olakšavajućih mera fiskalne politike država bi trebalo da uvede određene poreske olakšice radi dodatnog podsticaja. Razmatra se smanjenje poreza i doprinosa na zarade u ovoj oblasti, ali tek krajem 2017. godine, nakon isteka aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom. Država će sklapati međunarodne ugovore o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i poreske kredite za ulaganja.

Preduzeća iz ove oblasti imaće podršku države kroz bilateralnu saradnju za razne nastupe na javnim tržištima, učešće na sajmovima, otvaranje predstavništava u inostranstvu i jačanje marketinških kapaciteta.

Osim toga, važno je podsticati investiranje u IT sektor, podržati početnike u ovom poslu, start-ap preduzeća, ali pomoći IT udruženjima (tehnološki parkovi, klasteri i habovi).

Elektronsko plaćanje državnih taksi

Kada je u pitanju administrativna podrška radu IT kompanija, državna sekretarka Tatjana Matić napominje da će biti usvojen zakon o elektronskom dokumentu i uslugama od poverenja kojim će biti razvijena podrška elektronskom plaćanju, razmeni elektronskih isprava i komunikacija građana i privrede. Na ovaj način biće pojednostavljeno poslovanje samozaposlenih kojih ima jako puno u IT industriji, a za građane najvažnija novina biće – plaćanje državnih taksi elektronskim putem.