Bitkoin premašio vrednost od 2.000 USD
| Izvor: Tanjug

Kriptovaluta bitkoin dostigla je rekordnu vrednost, nadmašivši prvi put u svojoj istoriji cenu od 2.000 USD, prenosi portal Investopedija. Na ovom cenovnom nivou, ukupna tržišna kapitalizacija bitkoina takođe se popela na zapanjujućih 32,92 mlrd USD.

Cena ove kriptovalute je već mesecima na uzlaznoj putanji, a samo od početka aprila do danas je uzletela za skoro 65%.

Bitkoin je prvi put prešao prag vrednosti od 1.000 USD pre četiri godine, nakon čega je ubrzo pao. Međutim, do kraja 2016. godine je ponovo vratio izgubljenu poziciju i trgovao se na koti od 1.000 USD.

Ekonomisti kažu da je tome možda doprinela šira podrška velikih finansijskih institucija, kontinuirani rast transakcija u kriptovalutama i novi propisi Kine. Ono što se dogodilo početkom ove godine, ipak je gotovo svakog iznenadilo.

Krajem aprila bitkoin se trgovao na oko 1.300 USD, a za samo tri nedelje u maju cena mu je porasla za oko 50%, pri čemu je prošle nedelje ojačao za 12%.

Ipak, najveći razlog rasta njegove vrednosti je ogromna tražnja za bitkoinom u Japanu i Južnoj Koreji, gde mu cena povremeno skače i preko 2.300 USD.

I pored ovolikog rasta vrednosti, bitkoin nije najveći dobitnik među kriptovalutama. Naime, ripl, centralizovana valuta namenjena velikim bankama, skočila je u poslednjih nekoliko nedelja za 1.000%, što ga je katapultiralo na drugo mesto među sličnim digitalnim valutama u smislu vrednosti, prema podacima platforme Tech Crunch.