Bivši Tekstilni kombinat Raška u Novom Pazaru postaje industrijska zona – Delove nekadašnjeg giganta otkupilo 25 preduzetnika
| Izvor: Danas

Na prostoru bivšeg Tekstilnog kombinata Raška u Novom Pazaru niče reprezentativna industrijska zona. To je rezultat dogovora novopazarskog gradonačelnika Nihata Biševca i ovdašnjih preduzetnika koji na toj lokaciji imaju poslovne objekte. Gradska uprava je prihvatila inicijativu 25 privatnih preduzetnika koji su otkupili delove nekadašnjeg tekstilnog giganta i stuba privrede ovog dela Srbije.

– Prostor zahteva kompletnu sanaciju i izgradnju savremene infrastrukture. Preduzetnici su sami počeli da sređuju prostor, ali s obzirom na to da je reč o velikim investicionim ulaganjima, prihvatili smo njihovu inicijativu da grad pomogne u izgradnji kompletne infrastrukture. Dogovorili smo se da započne izrada projekta koji će biti realizovan po fazama – kaže novopazarski gradonačelnik.

Tek kada projekat bude završen preciznije će se znati koliko će sve to koštati. U ovom trenutku je izvesno da će sredstva zajedno obezbeđivati vlasnici otkupljenih delova Tekstilnog kombinata, gradska uprava i donatori.

– Naš cilj je da stvorimo normalne uslove za razvoj privrede, da pospešimo privatnu proizvodnju i zaposlimo ljude. Zato smo stavili akcenat na podršku domaćim investitorima. Ovim ljudima treba pomoći da prošire svoje proizvodne potencijale i da podignu nivo proizvodnje. Podsetiću na to da svaki od 25 vlasnika privatnih preduzeća na prostoru TK Raška zapošljava od 500 do 600 radnika i ovim potezom ćemo sigurno stvoriti uslove za dodatno upošljavanje – ističe Biševac.

Tekstilni kombinat Raška bio je jezgro industrijske zone u ovom gradu. U tom delu bila je izgrađena kompletna infrastruktura, ali zbog preduzeća koja su neuspešno privatizovana, pa zatim odlazila u stečaj, prostor je zapušten i zahteva kompletnu sanaciju, izgradnju vodovodne, kanalizacione i elektro mreže, novih instalacija, asfaltiranje prilaznih puteva. Osim toga, i otkupljeni objekti zahtevaju renoviranje i prilagođavanje savremenim uslovima poslovanja.

Tekstilni kombinat Raška je u stečaju i imovina se prodaje iz delova. Prema poslednjim informacijama problema ima sa prodajom ostalih delova.

– Odbor poverilaca ima saznanja da stečajni upravnik i stečajni sudija zloupotrebljavaju službeni položaj, zbog čega smo protiv njih podneli i krivične prijave. Mi uopšte ne znamo kako se raspolaže novcem i imovinom firme, jer nam stečajni upravnik ne dostavlja izveštaje, što mu je, inače, zakonska obaveza – objašnjava Šaban Prušević, predsednik Odbora.

Priznata potraživanja poverilaca Tekstilnog kombinata Raška u stečaju iznose oko 800 miliona dinara. Osim bivših radnika, koji potražuju 777 miliona dinara, među poveriocima su JKP Vodovod i kanalizacija, Vojvođanska banka i Elektrodistribucija Novi Pazar. Na računu tog stečajnog dužnika se, prema procenama poverilaca, nalazi se oko 400 miliona dinara, stečenih prodajom i izdavanjem u zakup imovine tog kombinata.