Biznis najezda – Turci ponovo osvajaju Srbiju
| Izvor: Blic

Kupovina Čačanske banke, Fabrika tekstila u Krupnju i izgradnja fabrike u Vladičinom Hanu najznačajnije su turske investicije i to samo u prethodnoj godini.

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je juče da je jedan turski proizvođač voćnih sokova, koji ima razvijenu distributivnu mrežu u svetu, odlučio da u našoj zemlji izgradi fabriku za preradu voća. To je samo još jedna u nizu turskih investicija u našu zemlju.

Samo u prošloj godini ukupna robna razmena između Srbije i Turske je bila oko milijardu evra. U srpsku privredu Turska je do sada uložila 110 mil USD, a u Privrednoj komori Srbije smatraju da ima kapacitete za mnogo više.

– Njima je Srbija u poslednje vreme zanimljiva zato što iz naše zemlje mogu lako da dođu do nekih tržišta sa kojima imamo bescarinski i povlašćeni pristup, što im olakšava plasiranje robe – kažu u Privrednoj komori Srbije.

U ovoj instituciji još napominju da je jedna od najznačajnijih turskih investicija u Srbiji ulaganje kompanije „Jeanci“ iz Istanbula u fabrike u Krupnju i Leskovcu.

– Ova kompanija izrađuje odeću od džinsa za poznate svetske brendove, kao što su „Cavalli“ i „Versaće“, a planira da zakupi ili kupi još jedan poslovni objekat. Takođe, u martu prošle godine turska Halk banka kupila je 76,74% akcija Čačanske banke vrednih 10,1 mil EUR. Oni na ovaj način žele da obezbede ulaz velikim turskim kompanijama koje bi da dođu u Srbiju – kažu u PKS.

Ekonomista Mahmut Bušatlija objašnjava da je Turska u ekspanzivnom razvoju i da su zainteresovani za naše tržište za određene grane privrede.

Probirljivi su kada razmatraju mogućnosti ulaganja u Srbiju, pa često ciljaju ona mesta koja će biti od značaja za islamsku zajednicu

– Turska je u ekspanzivnom razvoju i više je nego zainteresovana da u Srbiji grade puteve, jer imaju dobre građevinske kompanije. Probirljivi su kada razmatraju mogućnosti ulaganja u Srbiju, pa često ciljaju ona mesta koja će biti od značaja za islamsku zajednicu – navodi Bušatlija.

Brojke

– U Srbiji radi između 25 i 30 turskih kompanija.
– 50.269 turskih turista posetilo Srbiju u 2015

Najavljene turske investicije u Srbiju

– Itimat planira izgradnju mlekare u Šapcu – investicija 4 mil EUR
– Pamirco – prerada drveta u Šapcu – investicija 1 mil EUR
– Beko Balkans- bela tehnika – zaposlili bi 100 ljudi
– Aster – proizvodnja tekstila u Nišu – posao za 500 radnika