Blace izdvaja 23 miliona dinara za poljoprivredu

Blace izdvaja 23 miliona dinara za poljoprivredu
| Izvor: Beta

Lokalna samouprava u Blacu ove godine planira da u razvoj poljoprivredne proizvodnje uloži 23 miliona dinara, rekao je predsednik Opštine Zoran Jozić.

Od ovih sredstava 2,5 miliona planirano je za subvencionisanje kamate poljoprivrednih kredita, a 750.000 dinara za direktna davanja kroz subvencionisanje reproduktivnog materijala stočarstvu (seme za veštačko osemenjavanje i kvalitetna priplodna grla goveda).

Najveći deo, 19,7 miliona dinara, opredeljen je za sprovođenje mera ruralnog razvoja koje podrazumevaju kompletnu primarnu proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda.

Do sada su se na konkurs javila 322 poljoprivredna gazdinstva, od čega je realizovano oko 70% podnetih zahteva.

Najveći broj zahteva odnosi se na nabavku poljoprivredne mehanizacije, podizanje višegodišnjih zasada, nabavku kvalitetnih priplodnih grla izgradnju sušara i hladnjača i nabavku specijalizovane opreme za preradu voća i povrća i opremu za pčelarstvo.

– U narednoj godini još intenzivnije ćemo podržati naše poljoprivredne proizvođače pa zbog toga apelujem na one koji nisu registrovali poljoprivredna gazdinstva u ovoj godini, to urade u narednoj, kako bi bili u prilici da i oni ostvare subvencije – rekao je predsednik opštine Blace Zoran Jozić.

On je podvukao da je iz godine u godinu sve više registrovanih gazdinstava na teritoriji opštine Blace što daje podstrek lokalnoj samoupravi da da maksimum novčanih sredstava za ovu oblast.

Pročitajte takođe

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni YouTube će uskoro omogućiti pristup …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *