Blace izdvaja 23 miliona dinara za poljoprivredu
| Izvor: Beta

Lokalna samouprava u Blacu ove godine planira da u razvoj poljoprivredne proizvodnje uloži 23 miliona dinara, rekao je predsednik Opštine Zoran Jozić.

Od ovih sredstava 2,5 miliona planirano je za subvencionisanje kamate poljoprivrednih kredita, a 750.000 dinara za direktna davanja kroz subvencionisanje reproduktivnog materijala stočarstvu (seme za veštačko osemenjavanje i kvalitetna priplodna grla goveda).

Najveći deo, 19,7 miliona dinara, opredeljen je za sprovođenje mera ruralnog razvoja koje podrazumevaju kompletnu primarnu proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda.

Do sada su se na konkurs javila 322 poljoprivredna gazdinstva, od čega je realizovano oko 70% podnetih zahteva.

Najveći broj zahteva odnosi se na nabavku poljoprivredne mehanizacije, podizanje višegodišnjih zasada, nabavku kvalitetnih priplodnih grla izgradnju sušara i hladnjača i nabavku specijalizovane opreme za preradu voća i povrća i opremu za pčelarstvo.

– U narednoj godini još intenzivnije ćemo podržati naše poljoprivredne proizvođače pa zbog toga apelujem na one koji nisu registrovali poljoprivredna gazdinstva u ovoj godini, to urade u narednoj, kako bi bili u prilici da i oni ostvare subvencije – rekao je predsednik opštine Blace Zoran Jozić.

On je podvukao da je iz godine u godinu sve više registrovanih gazdinstava na teritoriji opštine Blace što daje podstrek lokalnoj samoupravi da da maksimum novčanih sredstava za ovu oblast.