BOGOSAVLJEVIĆ BOŠKOVIĆ: Novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu privlači investitore u Srbiju
| Izvor: Beta

Snežana Bogosavljević Bođković (foto: mpzzs.gov.rs) Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da je osnovni cilj izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu efikasno korišćenje zemljišta u državnoj svojini i privlačenje investitora u Srbiju.

Ona je istakla da u Srbiji ima 830.000 hektara zemljišta u državnoj svojini, od čega se u zakup daje 260.000 hektara.

Godišnji prihod od zemljišta koje se da u zakup je 51 mil EUR, a šteta od neizdavanja preostalog državnog zemljišta u zakup je više od 100 mil EUR, dodala je ministarka.

Prema njenim rečima, zemljište u državnom vlasništvu koriste pojedinci mimo zakona i bez plaćanja naknade, a protiv njih je teško voditi spor i naplatiti štetu.

Bogosavljević-Bošković je kazala da je izmenama zakona predloženo da se zemljište izda u zakup do 30 godina domaćim pravnim licima i gradjanima i dodala da dugoročni zakup povećava sigurnost zakupaca pri ulaganju u poljoprivrednu proizvodnju.

– Pred nama je bio težak ozbiljan i odgovoran zadatak, trebalo je da na osnovu stanja predložimo zakon koji će uvažiti sve specifičnosti, ali i očekivanja svih naših gradjana, a sa ciljem omogućavanja privlačenja investicija u poljoprivrednu proizvodnju uz povećanje produktivnosti i zaposlenosti i rast dohotka- naglasila je ministarka.

Kako je navedeno, Srbija ukupno ima pet miliona hektara poljoprivrednog zemljišta od čega su 3,5 miliona oranice, bašte i vinogradi, a ostatak livade i pašnjaci.