Borba protiv „rada na crno“ – Od avgusta obračun sa neregistrovanim privrednim subjektima
| Izvor: Beta

Direktor Inspektorata za rad Bojan Jocić, najavio je danas da će početkom avgusta krenuti poseban obračun s neregistrovanim privrednim subjektima u Srbiji.

– Molim neregistrovane subjekte da se registruju jer kada kasnije počne kontrola inspekcije, postupaće se u skladu sa zakonom – rekao je Jocić novinarima u Kragujevcu.

U proteklih godinu dana, na mestu rada i u trenutku rada, inspektori su zatekli 9.060 lica „na crno“ i pravi efekat je bio da je u roku od tri dana prijavljeno oko 8.500 osoba.
baner1
Jocić je naveo da je bilo i ekstremnih slučajeva, kada je inspekcija zatekla dva radnika bez ugovora o radu, a posle kontrole je prijavljeno 111 osoba koje su radile na crno.

– Poslodavci probaju da budu dovitljivi pa prijave otkrivenog radnika na crno, a odjave nekog drugog – rekao je Jocić .

On je naveo i da je 238 inspektora za godinu dana obavilo 53.000 nadzora, i donelo 11.600 rešenja, 4.096 za pokretanje prekršajnog postupka, 431 zabrane rada zbog nebezbednih uslova i podnelo 45 krivičnih prijava.

– U svim privrednim delatnostima koje smo kontrolisali – ukupno 23, svuda je bilo rada na crno – rekao je Jocić.

On je objasnio da su inspektori u radionicama obuće u jednoj smeni od 135 radnika zatekli 96 neprijavljenih, a u jednoj šivari je 31 žena iz jedne smene radila na crno.

– U hladnjačama na Zlatiboru smo zaticali 90 neprijavljenih radnika od ukupno 170 – rekao je Jocić.

On je ocenio i da to više nisu ekstremni slučajevi nelegalnog rada, nego praksa u Srbiji koju Inspektorat pokušava da iskoreni.

Procenjuje se da u Srbiji na crno radi između 300.000 i 400.000 ljudi.

– Ako držite 100 radnika na crno, treba da im isplatite zarade u kešu, a odakle vam keš, to je onda signal da je celo poslovanje tog subjekta nelegalno – rekao je Jocić.

On je dodao i da je u poslednja dva meseca počelo podnošenje prekršajnih naloga i izdato ih je 107, na osnovu kojih je kazna za pravno lice 100.000 dinara, a 50.000 za preduzetnika, dok se u prekršajnom postupku poslodavac kažnjava sa od 800.000 do dva miliona dinara.