Bregzit predstavlja izvoznu šansu za Srbiju – Robna razmena sa Ujedinjenim Kraljevstvom u 2016. vredela 500 mil USD
Izvor: eKapija

Robna razmena između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva prošle godine vredela je skoro 500 mil USD, raste srpski izvoz na britansko tržište, ali je dosta neiskorišćenih mogućnosti za intenzivnije privredne veze i saradnju kompanija. Veliki potencijal nose prehrambena, automobilska i industrija nameštaja, IT, medicinski turizam, rudarstvo, usluge, istaknuto je na konferenciji Poslovati sa Velikom Britanijom – Bregzit – Šansa ili ne?.

Srbija je prošle godine prvi put ostvarila suficit u razmeni sa Velikom Britanijom od 53,3 mil USD i ovi pokazatelji treba još više da ohrabre srpske privrednike da u Britaniji vide pouzdanog partnera, posebno u IT sektoru, medicinskom turizmu, drvnoj i prehrambenoj industriji, rekao je Miroslav Miletić, potpredsednik PKS.

Srbija je prošle godine povećala izvoz u Veliku Britaniju za 35% u odnosu na godinu ranije, a očekivanja su da se trend rasta nastavi, kao i da se izvozna struktura proširi što je više moguće finalnim proizvodima, saopštila je PKS.

Kako je istakao britanski ambasador u Srbiji Denis Kif, možda baš ovaj period predstavlja pravi trenutak da se povedu razgovori o jačim trgovinskim odnosima dve zemlje. Ambasador je dodao da je Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje privlačno tržište za kompanije iz Srbije, dok naša zemlja za britanske firme predstavlja kapiju za ulazak na tržište celog Balkana.

Konstatujući da je veliki broj srpskih kompanija prisutan u Britaniji, pre svega u oblasti poljoprivrede, industrije nameštaja, IT sektoru i automobilskoj industriji, Kif je rekao da će ta država, kada je reč o Srbiji, svoju pažnju usmeriti na četiri sektora – rudarstvo, finansijske i profesionalne usluge, automobilska industrija i maloprodaja.

Potpredsednik Britansko-srpske privredne komore Tahir Hasanović podsetio je na činjenicu da je Velika Britanija peta najveća ekonomija na svetu, da je to veliko tržište, da se London, kao najveći finansijski centar Evrope, nalazi na svega tri sata leta avionom…

Nenad Đurđević, direktor Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS, rekao je da je tokom januara i februara 2017. povećana ukupna trgovinska razmena Srbije i Velike Britanije za 13,5 mil USD u odnosu na isti period 2016, i sada iznosi 76,1 milion dolara.

Kada je reč o izvozu, ove godine je tokom januara i februara u Veliku Britaniju otpremljeno robe u iznosu od 42,6 mil USD, što je više za 19,2% u odnosu na isti period 2016, dok je uvezeno robe u iznosu od 33,5 mil USD, što je povećanje od 24,8% u odnosu na januar i februar 2016.

Srpski izvoz na britansko tržište prošle godine vredeo je 265,8 mil USD. U Veliku Britaniju Srbija najviše izvozi električne mašine, aparate i uređaje (24,4% od ukupnog izvoza), proizvode od kaučuka (19,2%), povrće i voće (15,4%), dok iz te zemlje Srbija uvozi električne mašine, aparate i uređaje (8,6%), drumska vozila (7,8%), medicinske i farmaceutske proizvode (7,8%), hemijske materije (6,1%)