BRNABIĆ: Uskoro elektronsko plaćanje na portalu eUprave
| Izvor: Blic

Ana Brnabić Ministarka za državnu upravu Ana Brnabić potpisala je u utorak, 17. januara 2017. godine u Ljubljani, sa slovenačkim kolegom Borisom Koprivnikarom Memorandum o razumevanju, na osnovu kojeg će Slovenija pomoći Srbiji u uvođenju elektronske uprave. To će za građane značiti ukidanje šaltera, kao i dodatni podstrek razvoju preduzetništva.

Brnabić je istakla da očekuje da će, kao rezultat potpisivanja tog dokumenta i posete srpske delegacije Sloveniji, konačno u Srbiji biti uvedeno elektronsko plaćanje koje će građanima i privredi omogućiti da uslugu koju žele od Vlade plate karticama preko eUprave.

– Nadam se da ćemo uskoro zajedno proslaviti taj uspeh. Želimo da postanemo zemlja koja koristi eUpravu kako bi olakšala život građana i kao podstrek razvoju preduzetništva – rekla je Brnabić novinarima nakon potpisivanja Memoranduma.

Ministarka je istakla da je za Srbiju važna i bezbednost podataka, kao i otvaranje podataka, dodajući da smo spremni da učimo od Slovenije koja je u tom segmentu daleko ispred nas. Brnabić je, u tom smislu, navela i da će u narednih nekoliko nedelja početi sa radom portal otvorenih podataka.

– Ovo je tek početak i očekujem da se nakon ove posete napravi Akcioni plan za našu dalju saradnju, u skladu sa Akcionim planom za implementaciju Strategije eUprave na kojoj radimo – podvukla je Brnabić.

Delegaciju Srbije, pored ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu, čine predstavnici Direkcije za eUpravu, kao i Ministarstva finansija, Uprave za trezor, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, PKS i Generalnog sekretarijata Vlade Srbije.

Slovenački ministar za javnu upravu Boris Koprivnikar istakao je da na potpisivanje Memoranduma gleda kao na početak još dublje saradnje, navodeći da Srbija i Slovenija imaju potencijale da zajedno razviju državnu upravu obe zemlje, ali i da društva naprave produktivnijim.

– Imamo dobre ideje, kvalitetne ljude sa znanjem i tehnologiju, i ako podelimo napor za razvoj zajedno ćemo biti mnogo uspešniji. Zato se nadam da ćemo saradnju dalje produbiti i intenzivirati – naveo je Koprivnikar.