Budućnost je naklonjena malim aerodromima – Niš obara rekorde, Morava traži svoju šansu

Kada je sumiranje rezultata na kraju 2014. pokazalo da je Aerodrom Konstantin Veliki tokom čitave te godine imao tek 1.335 putnika, realnije je bilo očekivati da bi niška vazdušna luka do danas mogla da zatvori svoju pistu, nego da menadžment sada razmišlja kako da ugosti očekivanih gotovo pola miliona putnika u 2018.

Ovaj, retko zabeleženi rast, jasno je pokazao koliko zapravo, čak i na ekonomski ograničenom tržištu poput našeg, ima potencijala za avio-biznis.

Upravo o tom potencijalu govorilo se i na panelu posvećenom poslovnim modelima aerodroma u regionu – manje ili više uspešnim, održanom u okviru nedavnog Vazduhoplovnog samita Jugoistočne Evrope SEAS18.

Naime, kako je rekao menadžer Aerodroma Brač Tonči Peović, u Evropi broj putnika konstantno raste ali, zbog komplikovanih ekoloških i drugih propisa, nema niti jednog aerodroma kapaciteta većeg od pet miliona putnika koji se danas gradi, ne računajući Tursku.

Upravo u tome se krije najveća šansa koju, navodi on, imaju mali aerodromi, poput bračkog, niškog, ali i nekih koji tek traže svoju šansu. Jedan od njih je i Aerodrom Morava, poznat i pod imenom – Lađevci.

Na ovaj, nekada vojni aerodrom, oktobra 2011. sleteo je prvi civilni avion, ali i pored višemilionskih ulaganja, izgradnje pristanišne zgrade i kontrolnog tornja, kao i bezbroj obećanja – redovan saobraćaj na njemu nikada nije uspostavljen.

Za konačno uređenje potrebno je još nekoliko miliona evra, a poslovni ljudi u dolini Zapadne Morave veruju da bi se takva investicija dugoročno isplatila.

Kako objašnjavaju, aerodrom je idealno lociran, ne samo za stanovnike okolnih gradova (Kraljevo, Čačak, Gornji Milanovac, Kragujevac…) već i za dalji razvoj industrije, poljoprivrede i turizma u okruženju.

Mihajlo Jović iz Poslovne zajednice Čačka priznaje da problemi pri realizaciji projekta aerodroma postoje, ali smatra da ne treba da predstavljaju kočnicu ovakvom projektu.

– Mi znamo da postoji veliki broj problema, svesni smo toga, ali da je Niš tako razmišljao ništa od ovoga što je on danas ne bi postojalo. Trenutno, gradovi Čačak, Kraljevo i Novi Pazar spremni su da finansiraju projekat Aerodroma Morava – naveo je on.

Da bi Srbija, posle beogradskog i niškog, mogla da dobije i treći civilni aerodrom u funkciji potvrđuju i reči ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović iz oktobra prošle godine.

– Kao što smo podigli aerodrom u Nišu, tako isto mislim da hitno moramo da završavamo taj posao kod aerodroma u Kraljevu, jer je on toliko važan. Možda čak ne toliko važan kada je reč o putničkom saobraćaju, koliko je važan za kargo i koliko je važan da iz celog kraja koji gravitira aerodromu omogući izvoz proizvoda – navela je ministarka.