Burek u papiru košta isto kao u tanjiru – Ministarstvo finansija pravilnikom otklonilo nedoumice o oporezivanju pekara
| Izvor: Novosti

Nedoumice više nema – burek, pecivo i jogurt koji kupite u pekari koštaće isto bilo da ga jedete odmah, ili ga nosite kući. Serviranje peciva u tanjiru, u pekari, ne smatra se posebnom uslugom na koju se, po novim propisima, obračunava PDV od 20%, već će pekarski i mlečni proizvodi i dalje biti oporezovani po nižoj stopi od 10%. Ovo će biti precizirano već pripremljenim izmenama pravilnika, koji je i uneo zabunu o stopi PDV-a i to najviše među računovođe.

– Prema Zakonu o porezu na dodatu vrednost, promet određenih dobara, između ostalog i određena vrsta hrane: hleb, pekarski proizvodi – burek, kifla, krofna i dr., zatim mleko, mlečni proizvodi oporezuje se po posebnoj, nižoj poreskoj stopi PDV – objašnjavaju u Ministarstvu finansija.

– Ukoliko se radi o prometu dobara, poput na primer prodaje bureka ili nekog drugog peciva, uključujući i jogurt, reč je o prometu dobara koji se oporezuje po posebnoj stopi PDV, bez obzira na to da li će ga kupac konzumirati na licu mesta u pekari, na putu do kuće ili kod kuće. S tim u vezi, ne postoji opravdani razlog koji upućuje na poskupljenje navedenih proizvoda.

foto: amenic181/shutterstock.com U ministarstvu ističu da je izmena podzakonskog akta koji regulišu ovo pitanje već spremna i da se njegova objava očekuje u najkraćem roku.

– Sa ciljem da se u budućim tumačenjima ove materije izbegnu sve nedoumice, Ministarstvo finansija pripremilo je izmenu Pravilnika o utvrđivanju usluga predaje jela i pića za konzumaciju na licu mesta za svrhu određivanja mesta prometa usluga, kojom precizira da konzumacija pekarskih proizvoda u pekarama nije predmet oporezivanja od 20% – rečeno je Novostima u Ministarstvu.