Čačanska Fabrika hartije obnavlja proizvodnju
| Izvor:: Tanjugumka

Fabrika hartije iz Čačka, koja je u oktobru prodata iz stečaja fabrici kartona „Umka“, obnoviće proizvodnju, a u pogone će se vratiti deo nekadašnjih zaposleniih, izjavio je za Tanjug predsednik Gradskog veća Samostalnog sindikata Srbije u Čačku, Slobodan Jelić.

Generalni direktor „Umke“ Miloš Ljušić je tokom protekle sedmice razgovarao sa 25 bivših radnika i objasnio im da će se u pogonima uspostaviti tri manje proizvodne jedinice za reciklažu starog papira, PET ambalaže i folija. Jelić je rekao da je Ljušić najavio investicije u iznosu od 4 mil EUR u naredne tri godine, kao i otvaranje radnih mesta za 100 do 130 ljudi.
baner1
On je podsetio da je stara upravna zgrada Fabrike hartije i hala pored nje prodata preduzeću „Hizna“ iz Mršinaca koja će na tom prostoru od 3.000 m2 otvoriti pogon za izradu hilzni.

Inače, Fabrika hartije od svog osnivanja 1930. godine, pa do 2011. proizvodila je papir, sa manjim zastojima u proizvodnji tokom 1944.

Na aukciji u Agenciji za privatizaciju 2007. godine prodata je bugarskoj firmi iz Sofije za 91 milion dinara, a u stečaj je pala 2010. sa dugom od 14 mil EUR. Nakon bankrotstva 260 radnika je otpušteno. Tokom prošlog meseca nekadašnjeg čačanskog giganta kupila je fabrika kartona „Umka“ za 102 miliona dinara.