Čačanskoj kompaniji P.S. Fashion nedostaje 150 radnika za proširenje proizvodnje
Izvor: Tanjug

Čačanskoj modnoj kući P.S Fashion, koja ima više od 470 zaposlenih, nedostaje oko 150 radnika da bi mogla da proširi proizvodnju, a odgovarajućeg kadra manjka za obavljanje poslova šivača, krojača i modelara. Opterećuje ih i nekontrolisan uvoz jeftine konfekcijske robe, posebno iz Kine, rečeno je prilikom posete predsednika Privredne komore Srbije, Marka Čadeža, ovom preduzeću.

Čadež je ovom prilikom istakao da je čačanska firma jedan od lidera domaće tekstilne industrije, s obzirom na to da je konkurentna na domaćem i tržištu regiona.

– Imaju problem kvalitne radne snage. U ovom regionu nije bilo dugo tekstilnog odeljenja u školama – naveo je Čadež i najavio da će Čačak u okviru implementacije dualnog obrazovanja, od sledeće školske godine dobiti jedno odeljenje tekstilne škole, kao i da će biti uvedeno 20 novih profila u ovaj sistem.

Komapniaj P. S. Fashion bavi se kreiranjem i proizvodnjom originalnih odevnih predmeta. Mesečni proizvodni kapaciteti trenutno iznose 50.000 komada gotovih proizvoda, koji uključuju odevne predmete i prateće detalje. Prodaju realizuju kroz ekskluzivne maloprodajne objekte u više od 90 gradova, sa tendencijom daljeg širenja, a svoju mrežu su proširili, sem na tržište BiH i Crne Gore, i na tržište Hrvatske, Makedonije i Slovenije.

Vlasnik i izvršni direktor Predrag Pantović rekao je da bi država kroz smanjenje opterećenja na plate zapravo proizvođačima u ovoj delatnosti otvorila prostor i za povećanje niskih zarada zaposlenih.

– Izborili smo se za tekstilno odeljenje zajedno sa PKS i gradonačelnikom. Ali, nije svrha da stvorimo samo šivače i proizvodne radnike, to možemo ovde za mesec dana, već da mladi koji sebe vide u dizajnu i modi steknu bazično poznavanje ovog posla kroz šivenje. Moja supruga Slađana je dokaz da ne može biti kvalitetan dizajner niti modelar onaj ko ne zna da šije – dodao je on.