ADEŽ: Dualno obrazovanje je rešenje za nezaposlenost mladih
| Izvor: Tanjug

Marko Čadež Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež potpisao je u petak (17, juna 2016. godine) sa Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju sporazum o saradnji u oblasti strukovnog obrazovanja, koji ima za cilj podsticanje uspešnih švajcarskih programa, te istakao da dualno obrazovanje smanjuje nezaposlenost mladih.

Prilikom potpisivanja sporazuma istaknuto je da se radi o tripartitnom sporazumu izmedju Švajcarske agencije za razvoj, Regionalne agencije za razvoj (VEEDA) i PKS, čiji je cilj pospešivanje saradnje na dalje sektore, regione i podsticanje pomoći u razvoju privatnog sektora i zapošljavanja u Srbiji.

Pred potpisivanje prikazan je film o uspešnosti projekta obrazovanja stručne radne snage u industriji nameštaja u Srbiji, koji je sprovela Švajcarska.

– Svaka zemlja koja je uspešno uvela model dualnog obrazovanja ima manju stopu nezaposlenosti mladih. Dualno obrazovanje znači kooperaciju između državnog i privatnog sektora u izradi programa nastave, načina na koji se odnosimo prema obrazovanju. Zemlje koje imaju dualno obrazovanje imaju nezaposlenost mladih ispod 10%, a čak i u jako ekonomski razvijenim zemljama, pa tako i EU, gde nema dualno obrazovanje, nezaposlenost mladih moze da dostigne do 40% – ukazao je Čadež.

On je, u vezi sporazuma sa švajcarskom institucijom, istakao da se radi o uspešnoj inicijativi kada je reč o približavanju sistema obrazovanja i privrede.

Prema njegovim rečima, incijativa Švajcarske daje rezultate u industriji nameštaja i sve više je kompanija zainteresovano da uđe u taj proces, a sve više dece se interesuje za nuđene profile.

Čadež podvlači da je važno da se sada polako sa faze pilot projekata, koja postoji ne samo sa Švajcarskom, već i Austrijom i Nemačkom, a koji su dali dobre rezultate, pređe na sređivanje regulativnog okvira.

PKS je, kako dodaje, spremila i diskutovala niz predloga promene zakona koji bi obezbedili uvođenje dualnog obrazovanja.

Čadež je naglasio da je PKS posvećena dualnom obrazovanju, i da već sledeće nedelje, sa državnom delegacijom učestvuje na svetskom kongresu posvećenom dualnom obrazovanju u švajcarskom Vinterturu.

Direktorka Švajcarske agencije za razvoj i saradnju Izabel Perih istakla je da je PKS važan partner, te ukazala da je švajcarska agencija svojim programima u Srbiji doprinela stvaranju 4.450 radnih mesta, te doprinela dodatnoj vrednosti u visini od 10 mil EUR.