Čamci braće Nikolić stigli i do Letonije – Đena Ship iz Mačvanske Mitrovice planira izgradnju novog pogona za proizvodnju aluminijskih plovila

Čamci braće Nikolić stigli i do Letonije – Đena Ship iz Mačvanske Mitrovice planira izgradnju novog pogona za proizvodnju aluminijskih plovila
| Izvor: RTS

Braća Nikolić iz Mačvanske Mitrovice u radionici u svom dvorištu proizvode aluminijumske čamce. Dečačka ljubav prema brodogradnji prerasla je u unosan posao, odnedavno i za strano tržište.

U maloj radionici porodice Nikolić nastaje pravi proizvod iz Srbije. Za izradu čamaca savijaju i vare aluminijum iz Sevojna, a za projekte i enterijer plovila angažuju mitrovačke male firme. Osim robolovačkih, na zahtev kupaca rade i veće čamce, glisere i katamarane, kažu i do dvadesetak godišnje.

– U proizvodnji imam nekoliko ljudi i to je bazna proizvodnja gde radimo grube radove, a kasnije je finalizujemo uz pomoć sedam-osam manjih firmi iz Mitrovice. Naši su proizvodi primereni budžetu, tako da se snalazimo što se tiče kupaca – kaže Branko Nikolić iz Đena ship-a.

Da bi posao napredovao, pomaže i Brankov brat, inače zdravstveni radnik.

– Sve svoje slobodno vreme koristim da pomognem bratu da se firma razvije, pošto smo emotivno vezani za ovaj posao – naš pokojni otac je radio u brodogradilištu Sava u Mačvanskoj Mitrovici, ali i širom Evrope i Jadrana – priča Stanko Nikolić.

Pojedini kupci kažu da posebno cene ručnu izradu i mogućnost da biraju dizajn i plovilo za stabilnu vožnju.

– Nema ljuljanja, to je jedan komfor. Izgleda kao dnevna soba, nije klasičan brod, nije mali prostor – ističe kupac Goran Stanković.

Ovaj katamaran proizveden u Mitrovici košta tri puta manje nego na zapadnom tržištu. Ovdašnji čamci plove domaćim rekama, ali i u zemljama regiona, pa čak i u Letoniji.

Namera vlasnika je da izgrade novi pogon i povećaju izvoz. U lokalnoj samoupravi kažu da su olakšali procedure, i da je brodogradnja u Mačvanskoj Mitrovici, uz postojeće brodogradilište, konačno prebrodila buru

Pročitajte takođe

Kako da vešto izbegnete prekovremeni rad?

Kako da vešto izbegnete prekovremeni rad? Prekovremeni rad, mala plata, užasna radna atmosfera, poznato? Visoka …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *