Češke prehrambene kompanije traže dugoročne partnere u Srbiji
| Izvor: Tanjug

Ponuda 18 prehrambenih firmi iz Češke danas je predstavljena u Beogradu, a kako je poručila ambasadorka Ivana Hlavsova, oni „ciljaju“ na dugoročnu saradnju sa srpskim partnerima.
Svoju ponudu danas je u češkoj ambasadi direktno predstavilo pet firmi, dok je asortiman ostalih prezentovan u katalogu. Česi pre svega traže distributere za srpsko tržište i partnere za uvoz i izvoz.

Potencijalnu saradnju moguće je ostvariti u prometu mlečnih proizvoda, piva, smrznutih gotovih jela, slatkiša, namaza i priloga, brašna, peciva, semena, sladoleda, krmnih smeša, svinjskog mesa, bioproizvoda, prehrambenih aroma i boja, začina…
baner1
Hlavsova je istakla da je Srbiju i Republiku Češku vezuje tradicionalno prijateljstvo, kao i da je naša zemlja za njih prioritetna kada je reč o trgovini i ekonomiji.

– Saradnja se ostvaruje u oblasti energetike, životne sredine, transporta, a i prehrambena industrija sve više dobija na značaju, pa je tako razmena hrane između dve zemlje skoro duplirana – kazala je Hlavsova.

Prema podacima Češkog statističkog zavoda, izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Češke u Srbiju je tokom 2013. porastao 51,7 odsto i njegova vrednost je iznosila 12,9 mil EUR. Uvoz je smanjen 11,5%, na vrednost od 11,4 mil EUR. Srbija iz te zemlja najviše uvozi mleko i pavlaku, gotova jela, prehrambeni otpad i stočnu hranu, alkoholna pića, žiatrice u zrnu, ribu i konditorske proizvode bez sadržaja kakaa.

Hlavsova je istakla da su potencijali srpske poljoprivrede i prehrambene industrije ogromni i da su za njihovo ostvarenje potrebne značajne investicije što, dodala je, Češka može da ponudi.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Srbije Nenad Katanić se nada da će prezentacija čeških proizvoda doprineti njihovom što boljem pozicioniranju na tržištu Srbije, kao i da će domaći kupci, koji su ponekad zahtevni, prepoznati kvalitet.

On je rekao da je srpsko tržište, i pored jake prehrambene industrije, otvoreno za sve strane proizvode koji su konkurentni po ceni i kvalitetu.