Četiri koraka u karijeri koje treba da napravite u tridesetim godinama

Eksperti tvrde da su tridesete godine odlične za istupanje iz zone komfora i uvođenje promena koje će bitno uticati na vaš karijerni uspeh.

Nadogradite svoje veštine

U tridesetim godinama treba da potvrdite i učvrstite svoj rad i trud koji ste uložili prethodnih godina. Dženifer Meklur, konsultant u kompaniji Cincinnati kaže da je najvažnije da radite na nadogradnji svojih veština.

– Ljudi često znaju da se zaglave na samo jednom poslu, da tapkaju i čekaju unapređenje, jer znaju da su dobri u poslu koji obavljaju. Umesto toga, trebalo bi da predložite inovativan projekat ili se ponudite da sarađujete sa članovima senior tima koji poseduju menadžerske veštine, koje biste mogli da naučite.

Tako ćete pokazati vašem šefu da ste spremni da preuzmete dodatnu odgovornost, a ujedno ćete u svoju biografiju ispisati novu veštinu koja će vam sigurno značiti u budućnosti.

Održavajte lepe odnose sa bivšim šefovima

Ako imate iza sebe godine iskustva, u tridesetim godinama ste verovatno radili u različitim kompanijama, te menjali pozicije. Linda Gravet, koautorka knjige „Bridging the Generation Gap“, kaže da je glavno da izgradite dobru vezu sa bivšim poslodavcem i šefovima, jer vam mogu pomoći kasnije u poslu.

Prestanite da tražite potvrdu rada

Sasvim je normalno da želite da dobijete podršku kolega i prijatelja, ali Bret Iston Elis veruje da vas kult lajkovanja može samo držati podalje od vašeg uspeha. U razgovoru za Njujork Tajms, Bret je istakao da nas je sadašnja konzumentska kultura dovela do žudnje za lajkovima na društvenim mrežama i potvrde vrednosti.

Posećujte sve događaje vezane za vašu profesiju

Dok je u dvadesetim godinama poželjno da posećujete konferencije i seminare iz vaše branše, u tridesetim bi već trebalo da pojačate svoje angažovanje. Možete raditi kao volonter ili panelista. Zanimljiva studija je pokazala da volontiranje može da vam pomogne da se zaposlite. Istraživači su došli do podatka da uz pomoć volontiranja imate 27% šanse više da baš vas izaberu na konkursu za posao.