Četiri nova obrazovna profila po dualnom modelu – Gimnazije dobijaju smer za đake sa posebnim sposobnostima za informatiku
| Izvor: Radio 021

Pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje Aleksandar Pajić izjavio je da je plan upisa u srednje škole u Srbiji završen i da će biti objavljen ovih dana, a ove godine će se u ponudi naći četiri nova obrazovna profila i to po dualnom modelu obrazovanja.

– Spisak svih škola, sa ponudom obrazovnih profila i brojem predviđenih mesta, prvo će đacima biti dostupan u elektronskoj formi, na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i moći će besplatno da se preuzme. Zatim će se naći i u prodaji kao deo Konkursa za upis u srednju školu 2017/18 u štampanom izdanju Prosvetnog pregleda – najavio je Pajić u razgovoru za Politiku.

Četiri nova obrazovna profila, koji će se po prvi put naći u ponudi srednjih škola po dualnom modelu obrazovanja, su: tehničar za logostiku i špediciju, operater za preradu metala, mehaničar motornih vozila i elektrotehničar za obnovljive izvore energije.

– Od novih smerova koje sada uvodimo trogodišnji su tehničar za logistiku i špediciju, operater za preradu metala i mehaničar motornih vozila. Četiri godine traje obrazovanje budućih elektrotehničara za obnovljive izvore energije – naveo je Pajić.

On je objasnio da će „ovi obrazovni profili biti uvedeni u mašinskim, tehničkim i elektrotehničkim školama, koje su u saradnji s privredom izrazile želju za njima, ali i uspostavile saradnju s kompanijama spremnim da ih podrže, stipendiraju i omoguće praktičnu nastavu za đake u svojim pogonima“.

Navodi se da više od 69.000 đaka ove godine završava osmi razred, a planom upisa predviđeno je oko 74.000 mesta za buduće srednjoškolce u prvom razredu.

Pomoćnik ministra kao posebnu novinu u ponudi smerova za buduće gimnazijalce, i to naročito talentovane, koji osim mature polažu i prijemni ispit, najavljuje uvođenje novog obrazovnog programa – za đake s posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku.

– To je smer za darovite učenike za računarstvo i informatiku, kao što su slični smerovi za obdarene za matematiku i fiziku, gde se uči po posebnom programu za talentovanu decu, a odeljenje čini maksimalno 20 đaka – objasnio je Pajić.

On je dodao da će novi smer za učenike s posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku postojati u deset gimnazija širom Srbije, a biće ukupno 12 odeljenja pošto će u Novom Sadu i Kragujevcu biti po dva takva odeljenja.