Cipele za Pradu praviće se i u Apatinu – Rumski Insert otvorio novi pogon vredan oko milion evra

Kompanija Insert iz Rume, koja sarađuje sa italijanskim brendovima Prada i Valentino, otvorila je u četvrtak, 2. novembra 2017. godine, novi pogon za proizvodnju obuće u Apatinu.

Probna proizvodnja počela je pre oko 15-ak dana, a za mašine je već selo oko 70 radnika.

Kako za eKapiju kaže Žarko Kojić, direktor kompanije, kapacitet nove fabrike je 250-300 pari obuće dnevno, a kada bude radila u punom kapacitetu, što se očekuje polovinom 2018. godine, ta brojka biće i više nego udvostručena.

– Do polovine sledeće godine u planu je da proizvodimo 700 pari obuće i da u pogonu bude zaposleno oko 150 radnika. Dosada smo u novu fabriku uložili oko milion evra – ističe Kojić, precizirajući da je reč o braunfild investiciji, te da će u mašine i rekonstrukciju dela zgrade koju su kupili biti uloženo još oko 350.000 EUR.

Novi kapaciteti biće gotovo u potpunosti namenjeni izvozu, a kako kaže Kojić, za italijanske partnere isporučivaće gornje delove obuće (oko 70% proizvodnje), kao i gotov proizvod.

Kompanija Insert već proizvodi obuću u svojoj fabrici u Rumi, gde se dnevno napravi 1.200 pari. U njoj je zaposleno 320 radnika, cipele se takođe prave za italijansko tržište, dok je 20% proizvodnje namenjeno domaćem tržištu.