Cooperatief IMI Europe ulaže 30 mil EUR u proizvodnju autodelova u Nišu – Posao za 1.500 radnika
| Izvor: Beta

Ministar privrede Srbije Goran Knežević, gradonačelnik Niša Darko Bulatović i direktor holandske kompanije Cooperatief IMI Europe Erik de Kandido potpisali su u petak (19. avgust 2016. godine) Memorandum o izgradnji pogona te kompanije u Nišu.

Bulatović je rekao da će kompanija iz Holandije u izgradnju pogona uložiti više od 30 mil EUR i u periodu od deset godina zaposliti 1.500 radnika, od kojih je više od 30% visokokvalifikovanih. On je dodao da lokacija na kojoj će biti građen pogon još nije određena, ali da će se o tome odlučiti vrlo brzo.

Direktor Cooperatief IMI Europe Erik de Kandido istakao je da ta kompanija namerava da u Nišu izgradi pogon od 20.000 kvadrata u kome će se proizvoditi delovi za automobilsku industriju. Kako je najavio, taj pogon biće proizvodni centar kompanije za centralnu Evropu.

– Kvalifikovana radna snaga i posvećenost lokalne i centralne vlasti ideji da ovaj projekat bude realizovan, neki su od razloga zbog kojih smo se odlučili da pogon gradimo u Nišu – kazao je De Kandido.

Prema njegovim rečima, menadžment kompanije odluku o izgradnji pogona u Nišu doneo je posle devet meseci istraživanja.

– Niš smo odabrali i zbog prisustva drugih kompanija koje proizvode robu namenjenu auto industriji, kao i zbog dobre saradnje centralne i lokalne vlasti – rekao je De Kandido.

Ministar privrede Goran Knežević poželeo je holandskom investitoru da već na početku naredne godine postavi kamen temeljac novog pogona, a da u toku godine otvori pogon.

– Država će kompaniji pomoći i pravno i finansijski. Dobiće ne mala sredstva za pokretanje pogona u Nišu – istakao je Knežević.

On je rekao da Vlada Srbije želi da vrati Nišu stari sjaj i staru slavu i zbog toga će Niš biti jedan od gradova kome će biti pružana sva moguća državna pomoć.